Przepis nadesłany przez: Joanna Kozłowska
Dodaj do ulubionych
Favorite

Przecier pomidorowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
2-3 słoiczki
Czas gotowania:
ok. 35 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 100 ceg cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 kg pomidorów (najlepiej typu LIMA)
  • 5 g soli
  • 5 g cukru
Dodatkowe:

2-3 słoiczki wymyte i wyparzone

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Jeżeli będziemy mieć pomidory inne niż lima, należy wydłużyć czas gotowania o 10 minut.

Przygotowanie:
  1. Pomidory (1 kg) umyć, osuszyć, usunąć miejsce po ogonku, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę (100 g) obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki.
  3. Założyć nóż, wsypać pomidory, cebulę oraz opcjonalnie czosnek. Zamknąć zaślepkę. Ustawić obroty 9, czas 10 sekund i zmiksować.
  4. Następnie ustawić czas gotowania: temperatura 120 stopni, czas 30 minut (lub 40 minut jeżeli to nie lima) obroty 1.
  5. Ostrożnie otworzyć zaślepkę i wsypać 5 g soli i cukru. Zamknąć zaślepkę i zmiksować obroty 10, czas 10 sekund.
  6. Powtórzyć czynność jeszcze raz: obroty 10, czas 10 sekund.
  7. Otwierać pokrywę dzbanka od siebie, aby nie poparzyć dłoni. Zebrać przecier z pokrywki i ścianek do misy. Wyciągnąć nóż – uwaga gorący!
  8. Przelać przecier do słoików, zamknąć, obrócić do góry dnem i zostawić na noc. Nie trzeba już pasteryzować.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką