Przepis nadesłany przez: Joanna Kozłowska
Dodaj do ulubionych
Favorite

Przecier pomidorowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
2-3 słoiczki
Czas gotowania:
ok. 35 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 100 g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 kg pomidorów (najlepiej typu LIMA)
  • 5 g soli
  • 5 g cukru
Dodatkowe:

2-3 słoiczki wymyte i wyparzone

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Jeżeli będziemy mieć pomidory inne niż lima, należy wydłużyć czas gotowania o 10 minut.

Przygotowanie:
  1. Pomidory (1 kg) umyć, osuszyć, usunąć miejsce po ogonku, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę (100 g) obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki.
  3. Założyć nóż, wsypać pomidory, cebulę oraz opcjonalnie czosnek. Zamknąć zaślepkę. Ustawić obroty 9, czas 10 sekund i zmiksować.
  4. Następnie ustawić czas gotowania: temperatura 120 stopni, czas 30 minut (lub 40 minut jeżeli to nie lima) obroty 1.
  5. Ostrożnie otworzyć zaślepkę i wsypać 5 g soli i cukru. Zamknąć zaślepkę i zmiksować obroty 10, czas 10 sekund.
  6. Powtórzyć czynność jeszcze raz: obroty 10, czas 10 sekund.
  7. Otwierać pokrywę dzbanka od siebie, aby nie poparzyć dłoni. Zebrać przecier z pokrywki i ścianek do misy. Wyciągnąć nóż – uwaga gorący!
  8. Przelać przecier do słoików, zamknąć, obrócić do góry dnem i zostawić na noc. Nie trzeba już pasteryzować.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek