Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Potrawka makaronowa z mięsem mielonym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 300 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 200 g drobnego makaronu (muszelki, kolanka)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g osączonej z zalewy kukurydzy z puszki
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli + 1 łyżka do gotowania makaronu
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki tymianku suszonego
  • ¾ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki cząbru (opcjonalnie)
  • 30 g oleju
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć nóż, dodać 100 g twardego sera żółtego pokrojonego na kawałki ok 2x2cm. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać ser – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, przełożyć ser do miseczki, odstawić.

Krok 3 – Dzbanek nr 1 umyć, wlać 1 litr wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – temperatura 100oC , czas 8 minut.  

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, założyć mieszadło, wsypać 200 g drobnego makaronu. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Ugotować makaron – temperatura 95oC, czas 8 minut, obroty 1. Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być taki, jak na opakowaniu.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, makaron przecedzić przez koszyczek, przelać makaron zimną wodą, odstawić.  

Krok 6 – Założyć naczynie miksujące nr 2, włożyć mieszadło, dodać 30 g oleju, 300 g mięsa mielonego, założyć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 90˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę. Do mięsa dodać 100 g koncentratu pomidorowego,1 pełną łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 0,5 łyżeczki tymianku, ¾ łyżeczki pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki cząbru. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę,  dodać 100 g fasoli i 100 g kukurydzy z puszki osączone z zalewy, dodać ugotowany makaron, wsypać starty ser, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 95˚C, czas 2 minuty, prędkość 2.  

Krok 9 – Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką