Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Potrawka makaronowa z mięsem mielonym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 300 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 200 g drobnego makaronu (muszelki, kolanka)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g osączonej z zalewy kukurydzy z puszki
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli + 1 łyżka do gotowania makaronu
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki tymianku suszonego
  • ¾ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki cząbru (opcjonalnie)
  • 30 g oleju
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć nóż, dodać 100 g twardego sera żółtego pokrojonego na kawałki ok 2x2cm. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać ser – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, przełożyć ser do miseczki, odstawić.

Krok 3 – Dzbanek nr 1 umyć, wlać 1 litr wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – temperatura 100oC , czas 8 minut.  

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, założyć mieszadło, wsypać 200 g drobnego makaronu. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Ugotować makaron – temperatura 95oC, czas 8 minut, obroty 1. Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być taki, jak na opakowaniu.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, makaron przecedzić przez koszyczek, przelać makaron zimną wodą, odstawić.  

Krok 6 – Założyć naczynie miksujące nr 2, włożyć mieszadło, dodać 30 g oleju, 300 g mięsa mielonego, założyć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 90˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę. Do mięsa dodać 100 g koncentratu pomidorowego,1 pełną łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 0,5 łyżeczki tymianku, ¾ łyżeczki pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki cząbru. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę,  dodać 100 g fasoli i 100 g kukurydzy z puszki osączone z zalewy, dodać ugotowany makaron, wsypać starty ser, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 95˚C, czas 2 minuty, prędkość 2.  

Krok 9 – Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek