Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Potrawka makaronowa z mięsem mielonym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 300 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 200 g drobnego makaronu (muszelki, kolanka)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g osączonej z zalewy kukurydzy z puszki
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli + 1 łyżka do gotowania makaronu
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki tymianku suszonego
  • ¾ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki cząbru (opcjonalnie)
  • 30 g oleju
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć nóż, dodać 100 g twardego sera żółtego pokrojonego na kawałki ok 2x2cm. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać ser – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, przełożyć ser do miseczki, odstawić.

Krok 3 – Dzbanek nr 1 umyć, wlać 1 litr wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – temperatura 100oC , czas 8 minut.  

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, założyć mieszadło, wsypać 200 g drobnego makaronu. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Ugotować makaron – temperatura 95oC, czas 8 minut, obroty 1. Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być taki, jak na opakowaniu.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, makaron przecedzić przez koszyczek, przelać makaron zimną wodą, odstawić.  

Krok 6 – Założyć naczynie miksujące nr 2, włożyć mieszadło, dodać 30 g oleju, 300 g mięsa mielonego, założyć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 90˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę. Do mięsa dodać 100 g koncentratu pomidorowego,1 pełną łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 0,5 łyżeczki tymianku, ¾ łyżeczki pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki cząbru. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę,  dodać 100 g fasoli i 100 g kukurydzy z puszki osączone z zalewy, dodać ugotowany makaron, wsypać starty ser, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 95˚C, czas 2 minuty, prędkość 2.  

Krok 9 – Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy