Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Polędwiczki z kurczaka w sosie limonkowo- kokosowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
3-4 osoby
Czas gotowania:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • sok z połówki limonki
  • 100 g cebuli
  • 150 g czerwonej papryki
  • 50 g oleju+ odrobina oleju do smażenia mięsa
  • 120 g wody
  • 250 g mleczka kokosowego
  • szczypta mielonego chili
  • 5 g soli
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • do posypania na polędwiczki: papryka mielona słodka i sól
Przygotowanie:
  1. 400 g polędwiczek z kurczaka posypać z obu stron solą i papryką mieloną słodką.
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć polędwiczki z obu stron. Pozostawić je na patelni (na końcu zostaną zalane sosem).
  3. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 100 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Rozdrobnić cebulę. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  4. Zdjąć pokrywę. Wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia.
  5. Wlać 50 g oleju, dodać 150 g pokrojonej w kostkę czerwonej papryki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Całość podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, wlać 120 g wody, 250 g mleczka kokosowego, sok w wyciśniętej połówki limonki, wsypać szczyptę mielonego chili i 5 g soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Sos zagotować. Temperatura 100°C, czas 10 minut, prędkość 1.
  7. Zdjąć pokrywę, wsypać 30 g skrobi ziemniaczanej. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Sos ponownie zagotować. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  8. Zdjąć pokrywę. Sos wylać na patelnię z podsmażonymi wcześniej polędwiczkami z kurczaka.
Udostępnij:
4.4 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy