Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Placuszki z cukinii z marchewką i rozmarynem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 300 g młodej cukinii
  • 150 g marchwi
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego (ok. 10 g)
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szypra mielonej papryczki chilli
  • olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: cukinię i marchew obrać, marchew pokroić na mniejsze kawałki a cukinię przekroić wzdłuż na pół.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć marchewkę. Zamknąć pokrywę tarczy, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 6 sekund, prędkość 7.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, usunąć nóż, założyć trzpień i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy, zetrzeć cukinię – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć zawartość do innego naczynia.

Krok 5 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć warzywa, dodać mąkę, siemię lniane, jajko, rozmaryn i przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 20 sekund,  prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia. Za pomocą łyżki nakładać niewielkie placuszki na patelnię, na średnio gorący olej. Smażyć placki na z każdej strony na złoty kolor. Podawać jako samodzielne danie obiadowe, np. z sosem i surówką lub jako  śniadanie lub kolację.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy