Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Placuszki z cukinii z marchewką i rozmarynem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 300 g młodej cukinii
  • 150 g marchwi
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego (ok. 10 g)
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szypra mielonej papryczki chilli
  • olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: cukinię i marchew obrać, marchew pokroić na mniejsze kawałki a cukinię przekroić wzdłuż na pół.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć marchewkę. Zamknąć pokrywę tarczy, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 6 sekund, prędkość 7.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, usunąć nóż, założyć trzpień i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy, zetrzeć cukinię – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć zawartość do innego naczynia.

Krok 5 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć warzywa, dodać mąkę, siemię lniane, jajko, rozmaryn i przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 20 sekund,  prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia. Za pomocą łyżki nakładać niewielkie placuszki na patelnię, na średnio gorący olej. Smażyć placki na z każdej strony na złoty kolor. Podawać jako samodzielne danie obiadowe, np. z sosem i surówką lub jako  śniadanie lub kolację.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy