Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować produkty: cukinię i marchew obrać, marchew pokroić na mniejsze kawałki a cukinię przekroić wzdłuż na pół.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć marchewkę. Zamknąć pokrywę tarczy, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 6 sekund, prędkość 7.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, usunąć nóż, założyć trzpień i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy, zetrzeć cukinię – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć zawartość do innego naczynia.
Krok 5 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć warzywa, dodać mąkę, siemię lniane, jajko, rozmaryn i przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia. Za pomocą łyżki nakładać niewielkie placuszki na patelnię, na średnio gorący olej. Smażyć placki na z każdej strony na złoty kolor. Podawać jako samodzielne danie obiadowe, np. z sosem i surówką lub jako śniadanie lub kolację.