Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut + 30 minut wyrastania ciasta
Liczba porcji:
6
Czas pieczenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 180 g mąki pszennej
  • 110 g mleka
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 25 g oleju

Sos pomidorowy:

  • 75 g koncentratu pomidorowego
  • 70 g ketchupu
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki bazylii suszonej

Dodatki:

  • 100 g dobrej jakości szynki
  • 100 g pieczarek
  • około 150 g tartego żółtego sera
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 110 g mleka, wsypać pół łyżeczki cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.
  2. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.
  3. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 160 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli i 25 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  4. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 2.
  5. Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia na około 30 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, lekko zagnieść. Podzielić je na 6 równych części. Przy pomocy dłoni uformować z każdego kawałka 6 cienkich okrągłych placków.
  7. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Odważyć 75 g koncentratu pomidorowego, 70 g ketchupu, szczyptę soli i pół łyżeczki bazylii suszonej. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Podgrzać sos. Temperatura 80°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  8. Na każdym drożdżowym placku rozsmarować sos. Na to położyć 100 g szynki pokrojonej na małe kawałki, 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki. Na wierzch posypać tartym żółtym serem.
  9. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec pizzerinki około 20-25 minut.
Udostępnij:
3.3 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska