Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
8 pizzerinek
Czas gotowania:
15 minut
Czas pieczenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:

Na sos pomidorowy:

  • 200 g pomidorów z puszki
  • 60 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • 40 g oleju

Dodatkowo:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 150 g żółtego sera
  • 8 plasterków żółtego sera
  • foremka do wycinania ciastek w kształcie duszka
Wskazówki:

Ostrzeżenia – blacha z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 60 g cebuli i 10 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko drobno posiekać. Czas 10 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Wlać 40 g oleju, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę, wlać 200 g pomidorów z puszki, wsypać po szczypcie bazylii, oregano, soli, słodkiej mielonej papryki, ostrej mielonej papryki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C, czas 10 minut, prędkość 1.
  4. Zdjąć pokrywę, sos przelać do miseczki, ostudzić.
  5. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na nim tarczę do ścierania. Zetrzeć 150 g żółtego sera. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  6. Gotowy arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, nożem przekroić go na 8 równych prostokątów. Każdy kawałek ciasta posmarować na wierzchu sosem pomidorowym, posypać startym żółtym serem.
  7. Piekarnik nagrzać do 200°C, piec pizzerinki około 20 minut.
  8. W międzyczasie z plasterków sera wycinać foremką kształt duszka. Na upieczone pizzerinki położyć po 2 duszki na każdym kawałku. Ponownie wstawić pizzerinki do piekarnika na około 2 minuty, aby serowe duszki lekko się roztopiły.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska