W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 60 g cebuli i 10 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko drobno posiekać. Czas 10 sekund, prędkość 5.
Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Wlać 40 g oleju, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, wlać 200 g pomidorów z puszki, wsypać po szczypcie bazylii, oregano, soli, słodkiej mielonej papryki, ostrej mielonej papryki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C, czas 10 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, sos przelać do miseczki, ostudzić.
W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na nim tarczę do ścierania. Zetrzeć 150 g żółtego sera. Czas 30 sekund, prędkość 4.
Gotowy arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, nożem przekroić go na 8 równych prostokątów. Każdy kawałek ciasta posmarować na wierzchu sosem pomidorowym, posypać startym żółtym serem.
Piekarnik nagrzać do 200°C, piec pizzerinki około 20 minut.
W międzyczasie z plasterków sera wycinać foremką kształt duszka. Na upieczone pizzerinki położyć po 2 duszki na każdym kawałku. Ponownie wstawić pizzerinki do piekarnika na około 2 minuty, aby serowe duszki lekko się roztopiły.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.