Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pikantny sos do mięs z grilla

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4-6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

100 g cebuli (1 duża)

4 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów krojonych (400 g)

30 g oliwy z oliwek (lub oleju do smażenia)

50 g płynnego miodu

30 g koncentratu pomidorowego

20 g musztardy ziarnistej

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki curry

0,5 łyżeczki papryki mielonej wędzonej (lub słodkiej)

¼ łyżeczki cynamonu mielonego

  • Szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga, sos jest dość pikantny – można użyć mniej czosnku i pieprzu.

Przygotowanie:

Krok 1 – 100 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć  pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać czosnek ze ścian naczynia. Do cebuli i czosnku dodać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepką. Poddusić cebulę i czosnek – temperatura 100˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do cebuli wlać zawartość 1 puszki pomidorów krojonych, dodać 30 g koncentratu pomidorowego, 20 g musztardy ziarnistej, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki curry, 0,5 łyżeczki papryki mielonej wędzonej (lub słodkiej), ¼ łyżeczki cynamonu mielonego, szczyptę kminu rzymskiego (opcjonalnie). Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką,  gotować sos – temperatura 100˚C, czas 25 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do sosu dodać 50 g miodu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos 20 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć sos do innego naczynia. Ostudzić , podawać na zimno jako dodatek do mięs z grilla lub dań mięsnych obiadowych.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy