Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierogi z łososiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
3
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 220ml wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400g fileta z łososia norweskiego bez skóry
  • 80g cebuli
  • 50ml białego wina
  • 30ml śmietany 36%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: łososia umyć, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w koszyczku do gotowania, posypać solą i pieprzem. Cebulę obrać, przekroić na 4 części.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, umieścić w nim koszyczek z łososiem. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, gotować łososia – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą miarki wyjąć koszyczek, przełożyć łososia do innego naczynia, ostudzić. Dzbanek umyć.

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę,  zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować cebulę – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać wino, zamknąć pokrywę dzbanka , otworzyć zaślepkę. Gotować cebulę – temperatura 105˚C, czas 7 minut.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać łososia, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać farsz – czas 15 sekund, prędkość  4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć farsz do innego naczynia, ostudzić. Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 8 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać mąkę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 9 – Uruchomić funkcję wyrabiania ciasta (knead) – czas 1,5 minuty, prędkość 1

Krok 10 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść lekko dłońmi, pozostawić na 10-15min. Ciasto wałkować na stolnicy na grubość ok 2mm, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nakładać farsz, mocno zlepiać brzegi pierogów

Krok 11 – Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 min od wypłynięcia. Wyjmować bezpośrednio na talerze. Podawać np. z sosem śmietanowym lub łyżką kwaśniej śmietany.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy