Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierogi z łososiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
3
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 220ml wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400g fileta z łososia norweskiego bez skóry
  • 80g cebuli
  • 50ml białego wina
  • 30ml śmietany 36%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: łososia umyć, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w koszyczku do gotowania, posypać solą i pieprzem. Cebulę obrać, przekroić na 4 części.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, umieścić w nim koszyczek z łososiem. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, gotować łososia – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą miarki wyjąć koszyczek, przełożyć łososia do innego naczynia, ostudzić. Dzbanek umyć.

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę,  zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować cebulę – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać wino, zamknąć pokrywę dzbanka , otworzyć zaślepkę. Gotować cebulę – temperatura 105˚C, czas 7 minut.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać łososia, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać farsz – czas 15 sekund, prędkość  4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć farsz do innego naczynia, ostudzić. Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 8 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać mąkę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 9 – Uruchomić funkcję wyrabiania ciasta (knead) – czas 1,5 minuty, prędkość 1

Krok 10 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść lekko dłońmi, pozostawić na 10-15min. Ciasto wałkować na stolnicy na grubość ok 2mm, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nakładać farsz, mocno zlepiać brzegi pierogów

Krok 11 – Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 min od wypłynięcia. Wyjmować bezpośrednio na talerze. Podawać np. z sosem śmietanowym lub łyżką kwaśniej śmietany.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy