Krok 1 – Przygotować produkty: łososia umyć, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w koszyczku do gotowania, posypać solą i pieprzem. Cebulę obrać, przekroić na 4 części.
Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, umieścić w nim koszyczek z łososiem. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, gotować łososia – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą miarki wyjąć koszyczek, przełożyć łososia do innego naczynia, ostudzić. Dzbanek umyć.
Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować cebulę – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać wino, zamknąć pokrywę dzbanka , otworzyć zaślepkę. Gotować cebulę – temperatura 105˚C, czas 7 minut.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać łososia, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać farsz – czas 15 sekund, prędkość 4.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć farsz do innego naczynia, ostudzić. Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 8 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać mąkę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 9 – Uruchomić funkcję wyrabiania ciasta (knead) – czas 1,5 minuty, prędkość 1
Krok 10 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść lekko dłońmi, pozostawić na 10-15min. Ciasto wałkować na stolnicy na grubość ok 2mm, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nakładać farsz, mocno zlepiać brzegi pierogów
Krok 11 – Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 min od wypłynięcia. Wyjmować bezpośrednio na talerze. Podawać np. z sosem śmietanowym lub łyżką kwaśniej śmietany.