Uwaga! Forma keksówka po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 250 g masła, 50 g płynnego miodu, 20 g ciemnego kakao i 30 g przyprawy do piernika.
Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość rozpuścić i wymieszać. Temperatura 80°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę. Tak przygotowany płyn odlać do miseczki, całkowicie wystudzić.
Do czystego naczynia miksującego zamontować motylek, wbić 3 całe jajka i wsypać 150 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć jajka z cukrem. Czas 2 minuty, prędkość 5.
Zdjąć pokrywę, wyjąć motylek, założyć nóż. Wsypać 250 g mąki pszennej, 5 g proszku do pieczenia, dodać 300 g powideł śliwkowych oraz wlać przestudzony płyn z miseczki.
Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem wymieszać. Czas 2 minuty, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż. Formę keksówkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy.
piekarnik nagrzać do 170°C, piec piernik około 50 minut.
200 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać mleko, całość dobrze wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej.
Polewę wylać na przestudzony piernik. Na wierzch posypać drobno posiekane orzechy włoskie.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Przepis zawiera błędy, za dużo mokrych produktów za każdym razem wychodzi zakalec .
Dziękujemy za uwagę. Podpowiadamy, że być może czas pieczenia piernika był za krótki?