Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Piernik „Last Minute”

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
keksówka o długości 30 cm
Czas pieczenia:
50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Na piernik:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g kakao ciemnego
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g masła
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 50 g płynnego miodu, np. lipowego

Polewa:

  • 200 g mlecznej czekolady (może być pół na pół 100 g czekolady mlecznej i 100 g czekolady gorzkiej)
  • 100 ml mleka

 

Dodatkowe:
  • forma keksówka o długości 30 cm
  • garść posiekanych drobno orzechów włoskich
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! Forma keksówka po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 250 g masła, 50 g płynnego miodu, 20 g ciemnego kakao i 30 g przyprawy do piernika.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość rozpuścić i wymieszać. Temperatura 80°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę. Tak przygotowany płyn odlać do miseczki, całkowicie wystudzić.
  4. Do czystego naczynia miksującego zamontować motylek, wbić 3 całe jajka i wsypać 150 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć jajka z cukrem. Czas 2 minuty, prędkość 5.
  5. Zdjąć pokrywę, wyjąć motylek, założyć nóż. Wsypać 250 g mąki pszennej, 5 g proszku do pieczenia, dodać 300 g powideł śliwkowych oraz wlać przestudzony płyn z miseczki.
  6. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem wymieszać. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż. Formę keksówkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy.
  8. piekarnik nagrzać do 170°C, piec piernik około 50 minut.
  9. 200 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać mleko, całość dobrze wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej.
  10. Polewę wylać na przestudzony piernik. Na wierzch posypać drobno posiekane orzechy włoskie.
Udostępnij:
4.5 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kasia1990

Przepis zawiera błędy, za dużo mokrych produktów za każdym razem wychodzi zakalec .

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za uwagę. Podpowiadamy, że być może czas pieczenia piernika był za krótki?

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek