Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Piernik „Last Minute”

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
keksówka o długości 30 cm
Czas pieczenia:
50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Na piernik:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g kakao ciemnego
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g masła
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 50 g płynnego miodu, np. lipowego

Polewa:

  • 200 g mlecznej czekolady (może być pół na pół 100 g czekolady mlecznej i 100 g czekolady gorzkiej)
  • 100 ml mleka

 

Dodatkowe:
  • forma keksówka o długości 30 cm
  • garść posiekanych drobno orzechów włoskich
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! Forma keksówka po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 250 g masła, 50 g płynnego miodu, 20 g ciemnego kakao i 30 g przyprawy do piernika.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość rozpuścić i wymieszać. Temperatura 80°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę. Tak przygotowany płyn odlać do miseczki, całkowicie wystudzić.
  4. Do czystego naczynia miksującego zamontować motylek, wbić 3 całe jajka i wsypać 150 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć jajka z cukrem. Czas 2 minuty, prędkość 5.
  5. Zdjąć pokrywę, wyjąć motylek, założyć nóż. Wsypać 250 g mąki pszennej, 5 g proszku do pieczenia, dodać 300 g powideł śliwkowych oraz wlać przestudzony płyn z miseczki.
  6. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem wymieszać. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż. Formę keksówkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy.
  8. piekarnik nagrzać do 170°C, piec piernik około 50 minut.
  9. 200 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać mleko, całość dobrze wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej.
  10. Polewę wylać na przestudzony piernik. Na wierzch posypać drobno posiekane orzechy włoskie.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy