Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pieczeń z łopatki wieprzowej

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
90 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 700g łopatki wieprzowej w jednym, ładnym kawałku
  • 1 czubata łyżeczka soli drobnej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego granulowanego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich suszonych
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • 1 opakowanie przyprawy do grilla

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ostudzoną, pokrojoną cienko pieczeń można wykorzystać jako wykwintny dodatek do półmiska mięs lub jako dodatek do pieczywa.

Mięso marynowane powinno być przez 10 min.

Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: Mięso umyć, osuszyć, włożyć do miski. Mięso posypać przyprawą do grilla, 1 czubatą łyżeczką soli, dodać 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki czosnku suszonego granulowanego, 2 łyżki ziół prowansalskich suszonych, 1 łyżeczkę mielonej papryki wędzonej. Mięso starannie natrzeć przyprawami, przykryć i pozostawić w lodówce na ok 10-12 godzin (najlepiej na noc).
  2. Na desce położyć mięso, mocno owinąć sznurkiem. Rozłożyć folię spożywczą i dokładnie zawinąć przyprawione mięso. Końcówki folii podwinąć pod spód i zawinąć w folię drugi raz.  Mięso  ułożyć w pojemniku do gotowania na parze, pojemnik przykryć pokrywą.
  3. Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, założyć pojemnik do gotowania na parze. Gotować mięso na parze – temperatura 105˚C, czas 90 min.
  4. Po ugotowaniu zdjąć pojemnik, wyjąć pieczeń, zdjąć folię spożywczą i ostudzić. Po ostudzeniu odwinąć sznurek.
  5.  Pokroić na plastry, podawać jako danie obiadowe np. z  sosem grzybowym
Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy