Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pieczeń z łopatki wieprzowej

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
90 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 700g łopatki wieprzowej w jednym, ładnym kawałku
  • 1 czubata łyżeczka soli drobnej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego granulowanego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich suszonych
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • 1 opakowanie przyprawy do grilla

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ostudzoną, pokrojoną cienko pieczeń można wykorzystać jako wykwintny dodatek do półmiska mięs lub jako dodatek do pieczywa.

Mięso marynowane powinno być przez 10 min.

Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: Mięso umyć, osuszyć, włożyć do miski. Mięso posypać przyprawą do grilla, 1 czubatą łyżeczką soli, dodać 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki czosnku suszonego granulowanego, 2 łyżki ziół prowansalskich suszonych, 1 łyżeczkę mielonej papryki wędzonej. Mięso starannie natrzeć przyprawami, przykryć i pozostawić w lodówce na ok 10-12 godzin ( najlepiej na noc.
  2. Na desce położyć mięso, mocno owinąć sznurkiem. Rozłożyć folię spożywczą i dokładnie zawinąć przyprawione mięso. Końcówki folii podwinąć pod spód i zawinąć w folię drugi raz.  Mięso  ułożyć w pojemniku do gotowania na parze, pojemnik przykryć pokrywą.
  3. Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, założyć pojemnik do gotowania na parze. Gotować mięso na parze – temperatura 105˚C, czas 90 min.
  4. Po ugotowaniu zdjąć pojemnik, wyjąć pieczeń, zdjąć folię spożywczą i ostudzić. Po ostudzeniu odwinąć sznurek.
  5.  Pokroić na plastry, podawać jako danie obiadowe np. z  sosem grzybowym
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy