Ostudzoną, pokrojoną cienko pieczeń można wykorzystać jako wykwintny dodatek do półmiska mięs lub jako dodatek do pieczywa.
Mięso marynowane powinno być przez 10 min.
Przygotowanie:
Przygotować produkty: Mięso umyć, osuszyć, włożyć do miski. Mięso posypać przyprawą do grilla, 1 czubatą łyżeczką soli, dodać 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki czosnku suszonego granulowanego, 2 łyżki ziół prowansalskich suszonych, 1 łyżeczkę mielonej papryki wędzonej. Mięso starannie natrzeć przyprawami, przykryć i pozostawić w lodówce na ok 10-12 godzin (najlepiej na noc).
Na desce położyć mięso, mocno owinąć sznurkiem. Rozłożyć folię spożywczą i dokładnie zawinąć przyprawione mięso. Końcówki folii podwinąć pod spód i zawinąć w folię drugi raz. Mięso ułożyć w pojemniku do gotowania na parze, pojemnik przykryć pokrywą.
Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, założyć pojemnik do gotowania na parze. Gotować mięso na parze – temperatura 105˚C, czas 90 min.
Po ugotowaniu zdjąć pojemnik, wyjąć pieczeń, zdjąć folię spożywczą i ostudzić. Po ostudzeniu odwinąć sznurek.
Pokroić na plastry, podawać jako danie obiadowe np. z sosem grzybowym
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.