Uwaga!!! Foremka keksowa po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!
Przygotowanie:
Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, a do niego 4 jajka. Wlać 1300 g wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować jajka na twardo. Opcja na parze, czas 10 minut.
Zdjąć pokrywę, przy pomocy miarki wyjąć koszyk, jajka ostudzić, obrać ze skorupki.
W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 80 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić cebulę. Czas 10 sekund, prędkość 5.
Zdjąć pokrywę, przy pomocy silikonowej łopatki zdjąć cebulę ze ścianek naczynia.
Do cebuli dodać 600 g mięsa mielonego wieprzowego, wbić 2 całe jajka, wsypać 20 g bułki tartej oraz wszystkie przyprawy: 5 g soli, pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki i pół łyżeczki majeranku.
Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić mięso. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
Zdjąć pokrywę. Do foremki keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia)wyłożyć równomiernie połowę mięsa. Wzdłuż foremki zrobić wgłębienie w mięsie i włożyć w nie ugotowane 4 jajka na twardo. Na wierzch wyłożyć pozostałe mięso mielone, wyrównać wierzch.
Na wierzchu na mięsie wysmarować 10 g ketchupu.
Piekarnik nagrzać do 160°C, piec pieczeń około 60 minut.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.