Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet z wątróbek indyczych bez pieczenia

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g wątróbek z indyka
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 cebula (ok. 80g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml brandy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: wątróbki umyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki około 1 cm. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, czosnek obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebule i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać posiekaną cebulę i czosnek ze ścianek naczynia. Dodać 1 łyżkę masła. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć – temperatura 115˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać wątróbki i brandy. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, podsmażać – temperatura 110˚C,  czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wątróbek dodać pozostałe masło. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, podsmażać – temperatura 110˚C,  czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Zamknąć zaślepkę, zmiksować wątróbki – czas 1 minuta, prędkość 8.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać pasztet ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę dzbanka, miksować ponownie – czas 20 sekund, prędkość 10.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pasztet do miseczek. Ostudzić i przechowywać w lodówce.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój czekoladowo-orzechowy