Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet z mięsa z rosołu

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
około 12 plasterków
Czas gotowania:
64 minuty
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 400 g mięsa gotowanego z rosołu (np. uda z kurczaka)
  • 300 g gotowanych warzyw z rosołu (marchewka, seler, pietruszka)
  • 70 g cebuli
  • 1 jajko
  • 5 g soli
  • 5 g słodkiej mielonej papryki
  • pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 40 g oleju
  • 60 g rosołu
Dodatkowe:
  • forma keksowa o długości 20 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uważaj! forma po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Umieścić 70 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Cebulę posiekać. Czas 10 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Wlać 40 g oleju. Łopatką zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło, ponownie zamontować nóż w naczyniu miksującym. Dodać 400 g mięsa rosołowego i 300 g warzyw z rosołu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość posiekać. Czas 15 sekund, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, wbić całe jajko, wsypać 5 g soli, 5 g słodkiej mielonej papryki, pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i wlać 60 g rosołu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Całość ponownie wymieszać. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  5. Zdjąć pokrywę. Formę keksową długości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć całą masę na pasztet, wyrównać wierzch.
  6. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 60 minut.
  7. Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika, wystudzić. Przestudzony pasztet przechowywać w lodówce.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy