Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet z jaj

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
ok. 10 minut
Liczba porcji:
10 - 12
Czas gotowania:
15 minut + 1 godzina
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupki
  • 3 jajka surowe
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g kaszy jaglanej
  • 30 g oleju
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta ostrej papryki (do smaku)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • Olej do wysmarowania formy
  • Ok 30 g bułki tartej do formy i do posypania pasztetu
Dodatkowe:

Potrzebna będzie prostokątna forma do pieczenia (keksówka) wielkość ok 26 cm x 11 cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • formę do pieczenia można wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, ułatwi to wyjęcie pasztetu po upieczeniu.
  • Do pasztetu można dodać pokrojone suszone pomidory, oliwki, podsmażone pieczarki.
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną (70 g) wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą, przelać wrzątkiem z czajnika.
  2. Do naczynia miksującego wlać 1,5 litra wody, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 min), włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, uchylić zaślepkę, gotować kaszę – temperatura 100˚C, czas 15 minut.
  3. Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z kaszą, pozostawić kaszę do przestudzenia. Dzbanek umyć i osuszyć.
  4. Prostokątną formę dopieczenia o wymiarach ok 26 cm x 11 cm starannie wysmarować olejem i dokładnie wysypać bułką tartą.
  5. 150 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę pokroić na mniejsze kawałki.
  6. W naczyniu założyć nóż, włożyć cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.
  7. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 90˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać ugotowaną kaszę jaglaną, 10 jaj na twardo przekrojonych na ćwiartki, 3 łyżki posiekanego koperku, wbić 3 surowe jaja. Dodać 2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, szczyptę kurkumy, szczyptę ostrej papryki do smaku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 30 sekund, prędkość 3.
  9. Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać masę ze ścian naczynia, zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
  10. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Spróbować masę, ewentualnie dodać więcej przypraw.
  11. Za pomocą łopatki przełożyć masę do przygotowanej formy do pieczenia, wyrównać wierzch. Powierzchnię pasztetu posypać bułką tartą. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 50 min. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia na ok 15 minut, jeszcze ciepły pasztet wyjąć z formy. Wystudzić.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek