Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet z jaj

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
ok. 10 minut
Liczba porcji:
10 - 12
Czas gotowania:
15 minut + 1 godzina
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupki
  • 3 jajka surowe
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g kaszy jaglanej
  • 30 g oleju
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta ostrej papryki (do smaku)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • Olej do wysmarowania formy
  • Ok 30 g bułki tartej do formy i do posypania pasztetu
Dodatkowe:

Potrzebna będzie prostokątna forma do pieczenia (keksówka) wielkość ok 26 cm x 11 cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • formę do pieczenia można wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, ułatwi to wyjęcie pasztetu po upieczeniu.
  • Do pasztetu można dodać pokrojone suszone pomidory, oliwki, podsmażone pieczarki.
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną (70 g) wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą, przelać wrzątkiem z czajnika.
  2. Do naczynia miksującego wlać 1,5 litra wody, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 min), włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, uchylić zaślepkę, gotować kaszę – temperatura 100˚C, czas 15 minut.
  3. Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z kaszą, pozostawić kaszę do przestudzenia. Dzbanek umyć i osuszyć.
  4. Prostokątną formę dopieczenia o wymiarach ok 26 cm x 11 cm starannie wysmarować olejem i dokładnie wysypać bułką tartą.
  5. 150 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę pokroić na mniejsze kawałki.
  6. W naczyniu założyć nóż, włożyć cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.
  7. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 90˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać ugotowaną kaszę jaglaną, 10 jaj na twardo przekrojonych na ćwiartki, 3 łyżki posiekanego koperku, wbić 3 surowe jaja. Dodać 2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, szczyptę kurkumy, szczyptę ostrej papryki do smaku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 30 sekund, prędkość 3.
  9. Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać masę ze ścian naczynia, zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
  10. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Spróbować masę, ewentualnie dodać więcej przypraw.
  11. Za pomocą łopatki przełożyć masę do przygotowanej formy do pieczenia, wyrównać wierzch. Powierzchnię pasztetu posypać bułką tartą. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 50 min. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia na ok 15 minut, jeszcze ciepły pasztet wyjąć z formy. Wystudzić.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek