Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet z jaj

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
ok. 10 minut
Liczba porcji:
10 - 12
Czas gotowania:
15 minut + 1 godzina
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupki
  • 3 jajka surowe
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g kaszy jaglanej
  • 30 g oleju
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta ostrej papryki (do smaku)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • Olej do wysmarowania formy
  • Ok 30 g bułki tartej do formy i do posypania pasztetu
Dodatkowe:

Potrzebna będzie prostokątna forma do pieczenia (keksówka) wielkość ok 26 cm x 11 cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • formę do pieczenia można wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, ułatwi to wyjęcie pasztetu po upieczeniu.
  • Do pasztetu można dodać pokrojone suszone pomidory, oliwki, podsmażone pieczarki.
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną (70 g) wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą, przelać wrzątkiem z czajnika.
  2. Do naczynia miksującego wlać 1,5 litra wody, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 min), włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, uchylić zaślepkę, gotować kaszę – temperatura 100˚C, czas 15 minut.
  3. Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z kaszą, pozostawić kaszę do przestudzenia. Dzbanek umyć i osuszyć.
  4. Prostokątną formę dopieczenia o wymiarach ok 26 cm x 11 cm starannie wysmarować olejem i dokładnie wysypać bułką tartą.
  5. 150 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę pokroić na mniejsze kawałki.
  6. W naczyniu założyć nóż, włożyć cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.
  7. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 90˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać ugotowaną kaszę jaglaną, 10 jaj na twardo przekrojonych na ćwiartki, 3 łyżki posiekanego koperku, wbić 3 surowe jaja. Dodać 2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, szczyptę kurkumy, szczyptę ostrej papryki do smaku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 30 sekund, prędkość 3.
  9. Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać masę ze ścian naczynia, zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
  10. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Spróbować masę, ewentualnie dodać więcej przypraw.
  11. Za pomocą łopatki przełożyć masę do przygotowanej formy do pieczenia, wyrównać wierzch. Powierzchnię pasztetu posypać bułką tartą. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 50 min. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia na ok 15 minut, jeszcze ciepły pasztet wyjąć z formy. Wystudzić.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką