Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet rybny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + studzenie ok. 1 godzina
Liczba porcji:
10-12
Czas gotowania:
35 min
Czas pieczenia:
1 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 800 g filetów z mintaja
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 80 g korzenia pietruszki
  • 80 g korzenia selera
  • 180 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • 50 g masła klarowanego
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 250 g wywaru z warzyw lun wody
  • olej do wysmarowania formy
  • ok. 30 g bułki tartej do formy i do posypania pasztetu
Dodatkowe:

Potrzebna będzie prostokątna forma do pieczenia (keksówka) wielkości ok. 26 cm x 11 cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Formę do pieczenia pasztetu można wyłożyć folią aluminiową, którą również trzeba wysmarować olejem i posypać bułką tartą.

Przygotowanie:

Krok 1 – 800 g filetów z mintaja umyć, odcisnąć z wody, pokroić na kawałki ok. 3 cm. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem.

Krok 2 – 80 g selera, 80 g pietruszki i obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 180 g cebuli i 4 ząbki czosnku obrać, cebule przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 3 – Prostokątną formę dopieczenia o wymiarach ok. 26 cm x 10 cm starannie wysmarować olejem i dokładnie wysypać bułką tartą.

Krok 4 – W naczyniu założyć nóż, włożyć 180 g obranej, pokrojonej na kawałki cebuli i 4 obrane ząbki czosnku. Dodać 80 g pietruszki i 80 g selera pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 10 sekund, prędkość 7.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać warzywa ze ścian naczynia. Dodać 50 g masła klarowanego, zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Do warzyw wlać 250 g wywaru warzywnego lub wody, wsypać 150 g soczewicy i 80 g kaszy jaglanej. Dodać 2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, wyjąć mieszadło, do dzbanka włożyć nóż. Do soczewicy z kaszą włożyć przygotowane 800 g kawałków mintaja. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 95˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, ugotowaną soczewicę z warzywami i rybą pozostawić do przestygnięcia na ok. 1 godzinę.

Krok 9 – Do masy włożyć wbić 5 jajek. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Spróbować masę, ewentualnie dodać więcej przypraw. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 1 minuta prędkość 5.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem (keksówki). Wyrównać powierzchnię masy. Powierzchnię pasztetu posypać bułką tartą. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 160˚C, piec ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia na ok. 30 minut, jeszcze ciepły pasztet wyjąć z formy. Wystudzić.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką