Krok 1 – 800 g filetów z mintaja umyć, odcisnąć z wody, pokroić na kawałki ok. 3 cm. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem.
Krok 2 – 80 g selera, 80 g pietruszki i obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 180 g cebuli i 4 ząbki czosnku obrać, cebule przekroić na mniejsze kawałki.
Krok 3 – Prostokątną formę dopieczenia o wymiarach ok. 26 cm x 10 cm starannie wysmarować olejem i dokładnie wysypać bułką tartą.
Krok 4 – W naczyniu założyć nóż, włożyć 180 g obranej, pokrojonej na kawałki cebuli i 4 obrane ząbki czosnku. Dodać 80 g pietruszki i 80 g selera pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 10 sekund, prędkość 7.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać warzywa ze ścian naczynia. Dodać 50 g masła klarowanego, zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Do warzyw wlać 250 g wywaru warzywnego lub wody, wsypać 150 g soczewicy i 80 g kaszy jaglanej. Dodać 2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, wyjąć mieszadło, do dzbanka włożyć nóż. Do soczewicy z kaszą włożyć przygotowane 800 g kawałków mintaja. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 95˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, ugotowaną soczewicę z warzywami i rybą pozostawić do przestygnięcia na ok. 1 godzinę.
Krok 9 – Do masy włożyć wbić 5 jajek. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 6.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Spróbować masę, ewentualnie dodać więcej przypraw. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 1 minuta prędkość 5.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem (keksówki). Wyrównać powierzchnię masy. Powierzchnię pasztetu posypać bułką tartą. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 160˚C, piec ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia na ok. 30 minut, jeszcze ciepły pasztet wyjąć z formy. Wystudzić.