Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet grzybowy z kaszą gryczaną

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + studzenie ok. 1 godzina
Liczba porcji:
10-12
Czas gotowania:
35 min
Czas pieczenia:
50 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 120 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 150 g oleju
  • 50 g masła
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 700 g wody
  • olej do wysmarowania formy
  • ok. 30 g bułki tartej do formy i do posypania pasztetu
Dodatkowe:

Potrzebna będzie prostokątna forma do pieczenia (keksówka) wielkości ok. 26 cm x 11 cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Formę do pieczenia pasztetu można wyłożyć folią aluminiową, którą również trzeba wysmarować olejem i posypać bułką tartą.

Przygotowanie:

Krok 1 – 50 g grzybów suszonych włożyć do miseczki, wlać 200 g wody, pozostawić do namoczenia na 30 minut.

Krok 2 – 120 g cebuli i 4 ząbki czosnku obrać, cebule przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 3 – Prostokątną formę dopieczenia o wymiarach ok. 26 cm x 10 cm starannie wysmarować olejem i dokładnie wysypać bułką tartą.

Krok 4 – W naczyniu założyć nóż, włożyć 120 g obranej, pokrojonej na kawałki cebuli i 4 obrane ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać warzywa ze ścian naczynia. Dodać 50 g oleju, zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do cebuli wlać 500 g wody i namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Wsypać 1 łyżeczkę soli, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do grzybów wsypać 300 g kaszy gryczanej niepalonej, 1 łyżkę majeranku, gotować – temperatura 95˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do kaszy wlać 100 g oleju i włożyć 50 g masła, wlać 3 łyżki sosu sojowego. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, kaszę z grzybami pozostawić na ok. 1 godzinę do przestudzenia.

Krok 10 – Do masy włożyć wbić 4 jajka, dodać 2 łyżki musztardy, wsypać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, ¾ łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Spróbować masę, ewentualnie dodać więcej przypraw. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 5.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem (keksówki). Wyrównać powierzchnię masy. Powierzchnię pasztetu posypać bułką tartą. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 50 min. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia na ok. 30 minut, jeszcze ciepły pasztet wyjąć z formy. Wystudzić.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką