Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
20 sztuk
Czas pieczenia:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:

Ciasto na paszteciki

  • 400g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150ml śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30g drożdży
  • Mąka do podsypywania ciasta

Farsz pieczarkowy

  • 700g pieczarek
  • 150g cebuli
  • 50g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 50ml oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Potrzebne będą: płaska blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować farsz: 700 g pieczarek umyć, 150 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy. Zetrzeć pieczarki – czas 45 sekund, prędkość 6.
  3. Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć pieczarki do innego naczynia. Dzbanek oczyścić z pozostałości pieczarek.
  4. W dzbanku założyć nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.
  5. Otworzyć pokrywę, wyjąc nóż. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. W naczyniu założyć mieszadło. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  6. Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć starte pieczarki, dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, poddusić pieczarki – temperatura 110˚C, czas 15minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka. Jeśli pieczarki mają dużo sosu, odlać nadmiar przez sitko. Do pieczarek dodać bułkę tartą, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 2.
  8. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Przestudzić. Dzbanek umyć i osuszyć.
  9. Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać 150 ml śmietany 18%, dodać 30g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.
  10. Otworzyć pokrywę dzbanka, do śmietany z drożdżami dodać  400 g mąki, 200 g miękkiego masła, 1 żółtko, 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć  pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrobić ciasto – czas 15 sekund, prędkość 4.
  11. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę.
  12. Ciasto podzielić na 2 części, z każdej uformować prostokąt grubości ok 0,5c m, wielkości ok 30×10 cm. Farsz ułożyć wzdłuż bliższego brzegu ciasta, zawinąć wzdłuż w wałek, zlepić brzegi ciasta. Wałki ciasta z farszem ułożyć tak, aby złączenie brzegów ciasta było pod spodem.
  13. Jajko wybić do miseczki, rozbić je widelcem. Za pomocą pędzelka posmarować wałki ciasta z pieczarkami. Ostrym nożem pokroić ciasto pod skosem na kawałki ok 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
  14.  Paszteciki piec partiami wkładając do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, przez ok 20 min aż będą złociste. Podawać na ciepło jako dodatek np. do barszczu.
Udostępnij:
4.7 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek