Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
20 sztuk
Czas pieczenia:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:

Ciasto na paszteciki

  • 400g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150ml śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30g drożdży
  • Mąka do podsypywania ciasta

Farsz pieczarkowy

  • 700g pieczarek
  • 150g cebuli
  • 50g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 50ml oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Potrzebne będą: płaska blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować farsz: 700 g pieczarek umyć, 150 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy. Zetrzeć pieczarki – czas 45 sekund, prędkość 6.
  3. Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć pieczarki do innego naczynia. Dzbanek oczyścić z pozostałości pieczarek.
  4. W dzbanku założyć nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.
  5. Otworzyć pokrywę, wyjąc nóż. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. W naczyniu założyć mieszadło. Wlać 30g oleju, zamknąć pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  6. Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć starte pieczarki, dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, poddusić pieczarki – temperatura 110˚C, czas 15minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka. Jeśli pieczarki mają dużo sosu, odlać nadmiar przez sitko. Do pieczarek dodać bułkę tartą, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 2.
  8. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Przestudzić. Dzbanek umyć i osuszyć.
  9. Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać 150 ml śmietany 18%, dodać 30g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.
  10. Otworzyć pokrywę dzbanka, do śmietany z drożdżami dodać  400 g mąki, 200 g miękkiego masła, 1 żółtko, 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć  pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrobić ciasto – czas 15 sekund, prędkość 4.
  11. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę.
  12. Ciasto podzielić na 2 części, z każdej uformować prostokąt grubości ok 0,5c m, wielkości ok 30×10 cm. Farsz ułożyć wzdłuż bliższego brzegu ciasta, zawinąć wzdłuż w wałek, zlepić brzegi ciasta. Wałki ciasta z farszem ułożyć tak, aby złączenie brzegów ciasta było pod spodem.
  13. Jajko wybić do miseczki, rozbić je widelcem. Za pomocą pędzelka posmarować wałki ciasta z pieczarkami. Ostrym nożem pokroić ciasto pod skosem na kawałki ok 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
  14.  Paszteciki piec partiami wkładając do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, przez ok 20 min aż będą złociste. Podawać na ciepło jako dodatek np. do barszczu.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy