Przygotować farsz: 700 g pieczarek umyć, 150 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy. Zetrzeć pieczarki – czas 45 sekund, prędkość 6.
Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć pieczarki do innego naczynia. Dzbanek oczyścić z pozostałości pieczarek.
W dzbanku założyć nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.
Otworzyć pokrywę, wyjąc nóż. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. W naczyniu założyć mieszadło. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć starte pieczarki, dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, poddusić pieczarki – temperatura 110˚C, czas 15minut, prędkość 1.
Otworzyć pokrywę dzbanka. Jeśli pieczarki mają dużo sosu, odlać nadmiar przez sitko. Do pieczarek dodać bułkę tartą, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 2.
Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Przestudzić. Dzbanek umyć i osuszyć.
Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać 150 ml śmietany 18%, dodać 30g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.
Otworzyć pokrywę dzbanka, do śmietany z drożdżami dodać 400 g mąki, 200 g miękkiego masła, 1 żółtko, 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrobić ciasto – czas 15 sekund, prędkość 4.
Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę.
Ciasto podzielić na 2 części, z każdej uformować prostokąt grubości ok 0,5c m, wielkości ok 30×10 cm. Farsz ułożyć wzdłuż bliższego brzegu ciasta, zawinąć wzdłuż w wałek, zlepić brzegi ciasta. Wałki ciasta z farszem ułożyć tak, aby złączenie brzegów ciasta było pod spodem.
Jajko wybić do miseczki, rozbić je widelcem. Za pomocą pędzelka posmarować wałki ciasta z pieczarkami. Ostrym nożem pokroić ciasto pod skosem na kawałki ok 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
Paszteciki piec partiami wkładając do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, przez ok 20 min aż będą złociste. Podawać na ciepło jako dodatek np. do barszczu.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.