Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasta z jajek i groszku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4-6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g groszku mrożonego
  • 50 g gęstego majonezu (1 czubata łyżka)
  • 30 g gęstego jogurtu naturalnego ( 1pełna łyżka)
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku ( niecałe 0,5 łyżeczki)
  • 2 łyżki posiekanego koperku do posypania
  • 0,5 litra wody ( do gotowania groszku)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Jeśli pasta ma być bardziej gładka, należy jeszcze raz powtórzyć miksowanie – czas 20 sekund, prędkość 4.

Pastę można posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, bazylią i innymi świeżymi ziołami.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do dzbanka wlać 500g wody, wsypać o,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, zagotować – temperatura 100˚C, czas 4,5 minuty.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do wrzątku wsypać zamrożony groszek. Zamknąć pokrywę, zagotować – temperatura 100˚C, czas 3 minuty.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, przecedzić groszek przelewając przez koszyczek. Groszek przelać zimną wodą, osączyć.

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 5 jajek ugotowanych na twardo, przekrojonych na połówki, dodać 200 g przygotowanego groszku, 1 czubatą łyżkę majonezu, 1 łyżkę gęstego jogurtu naturalnego. Dodać 1 płaską łyżeczkę soli i solidną szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać posiekaną pastę ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować ponownie – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pastę do innego naczynia. Posypać posiekanym koperkiem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy