Przygotowanie:
Krok 1 – Do dzbanka wlać 500 g wody, wsypać o,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować – temperatura 100˚C, czas 4,5 minuty.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do wrzątku wsypać zamrożony groszek. Zamknąć pokrywę, zagotować – temperatura 100˚C, czas 3 minuty.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, przecedzić groszek przelewając przez koszyczek. Groszek przelać zimną wodą, osączyć.
Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 5 jajek ugotowanych na twardo, przekrojonych na połówki, dodać 200 g przygotowanego groszku, 1 czubatą łyżkę majonezu, 1 łyżkę gęstego jogurtu naturalnego. Dodać 1 płaską łyżeczkę soli i solidną szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać posiekaną pastę ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować ponownie – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pastę do innego naczynia. Posypać posiekanym koperkiem.