Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pałki z kurczaka faszerowane bakaliami

Stopień trudności:
trudny
Czas przygotowania:
90 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • Podudzia z kurczaka (pałki) 8szt
  • 100 g mięsa drobiowego (indyk lub kurczak) bez skóry i kości (z udka, piersi) pokrojonego na nieduże kawałki
  • Sok z 1 cytryny
  • Skórka otarta z 0,5 cytryny
  • Nieduży kawałek świeżej papryczki chilli (wg uznania)
  • Kawałek świeżego imbiru (ok 20g) obranego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku obrane
  • 1 duża łyżka miodu
  • 5 szt moreli suszonych (dość miękkich) pokrojonych na małe kawałki
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g żurawiny kandyzowanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • Szczypta soli i pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować mięso:  Pałki z kurczaka umyć, usunąć kość nie rozcinając skóry:  ostrym  małym, wąskim nożykiem  naciąć mięso wokół kości (od grubszej strony udka).  Odkroić  mięso wokół kości , ściągnąć mięso z kości i na samym końcu naciąć skórę i usunąć kość. Mięso umieścić w misce.

Krok 2 – Przygotować marynatę: W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, chilli i imbir. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 10 sekund, obroty 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać czosnek z imbirem ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę, zmiksować ponownie – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Przez otwór w pokrywie wlać oliwę, sok z cytryny, dodać skórkę z cytryny i miód. Zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć marynatę do mięsa, wymieszać. Mięso marynować w zalewie przynajmniej godzinę.

Krok 6 – Do naczynia miksującego włożyć 100 g mięsa drobiowego, dodać szczyptę soli i pieprzu, zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 4. Przez otwór w pokrywie wsypać orzechy, żurawinę, morele, wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.

Krok 8 – Udka wyjąć z marynaty. Nadziewać je masą z bakaliami, wkładając farsz od grubszej strony aż do końca.  Udka  ułożyć „na  sztorc” w pojemniku do gotowania na parze, posypać słodką papryką. Do naczynia miksującego wlać 1,5 litra wody, zamknąć pojemnikiem z mięsem, przykryć pokrywą i gotować – temperatura 105˚C, czas 35 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Mięso wyjąć z pojemnika, podawać  jako danie obiadowe z dodatkiem  np. sosu żurawinowego, puree ziemniaczanego i warzyw.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek