Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pałki z kurczaka faszerowane bakaliami

Stopień trudności:
trudny
Czas przygotowania:
90 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • Podudzia z kurczaka (pałki) 8szt
  • 100 g mięsa drobiowego (indyk lub kurczak) bez skóry i kości (z udka, piersi) pokrojonego na nieduże kawałki
  • Sok z 1 cytryny
  • Skórka otarta z 0,5 cytryny
  • Nieduży kawałek świeżej papryczki chilli (wg uznania)
  • Kawałek świeżego imbiru (ok 20g) obranego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku obrane
  • 1 duża łyżka miodu
  • 5 szt moreli suszonych (dość miękkich) pokrojonych na małe kawałki
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g żurawiny kandyzowanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • Szczypta soli i pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować mięso:  Pałki z kurczaka umyć, usunąć kość nie rozcinając skóry:  ostrym  małym, wąskim nożykiem  naciąć mięso wokół kości (od grubszej strony udka).  Odkroić  mięso wokół kości , ściągnąć mięso z kości i na samym końcu naciąć skórę i usunąć kość. Mięso umieścić w misce.

Krok 2 – Przygotować marynatę: W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, chilli i imbir. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 10 sekund, obroty 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać czosnek z imbirem ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę, zmiksować ponownie – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Przez otwór w pokrywie wlać oliwę, sok z cytryny, dodać skórkę z cytryny i miód. Zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć marynatę do mięsa, wymieszać. Mięso marynować w zalewie przynajmniej godzinę.

Krok 6 – Do naczynia miksującego włożyć 100g mięsa drobiowego, dodać szczyptę soli i pieprzu, zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 4. Przez otwór w pokrywie wsypać orzechy, żurawinę, morele, wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.

Krok 8 – Udka wyjąć z marynaty. Nadziewać je masą z bakaliami, wkładając farsz od grubszej strony aż do końca.  Udka  ułożyć „na  sztorc” w pojemniku do gotowania na parze, posypać słodką papryką. Do naczynia miksującego wlać 1,5 litra wody, zamknąć pojemnikiem z mięsem, przykryć pokrywą i gotować – temperatura 105˚C, czas 35 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Mięso wyjąć z pojemnika, podawać  jako danie obiadowe z dodatkiem  np. sosu żurawinowego, puree ziemniaczanego i warzyw.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy