Krok 1 – Przygotować mięso: Pałki z kurczaka umyć, usunąć kość nie rozcinając skóry: ostrym małym, wąskim nożykiem naciąć mięso wokół kości (od grubszej strony udka). Odkroić mięso wokół kości , ściągnąć mięso z kości i na samym końcu naciąć skórę i usunąć kość. Mięso umieścić w misce.
Krok 2 – Przygotować marynatę: W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, chilli i imbir. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 10 sekund, obroty 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać czosnek z imbirem ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę, zmiksować ponownie – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Przez otwór w pokrywie wlać oliwę, sok z cytryny, dodać skórkę z cytryny i miód. Zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 4.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć marynatę do mięsa, wymieszać. Mięso marynować w zalewie przynajmniej godzinę.
Krok 6 – Do naczynia miksującego włożyć 100 g mięsa drobiowego, dodać szczyptę soli i pieprzu, zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 4. Przez otwór w pokrywie wsypać orzechy, żurawinę, morele, wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.
Krok 8 – Udka wyjąć z marynaty. Nadziewać je masą z bakaliami, wkładając farsz od grubszej strony aż do końca. Udka ułożyć „na sztorc” w pojemniku do gotowania na parze, posypać słodką papryką. Do naczynia miksującego wlać 1,5 litra wody, zamknąć pojemnikiem z mięsem, przykryć pokrywą i gotować – temperatura 105˚C, czas 35 minut, prędkość 1.
Krok 9 – Mięso wyjąć z pojemnika, podawać jako danie obiadowe z dodatkiem np. sosu żurawinowego, puree ziemniaczanego i warzyw.