Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Oponki serowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
ok. 70 sztuk
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

4 żółtka

100 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

500 g  twarogu półtłustego w kostce

250 ml kwaśnej śmietany 18%

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka spirytusu

Dodatkowe:

mąka pszenna do podsypania

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym założyć nóż. Włożyć 4 żółtka, 100g cukru oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego. Założyć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Ucierać – czas 5 minut, prędkość 4.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, łopatką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego. Dodać 500g twarogu oraz 250ml śmietany. Założyć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką . Wyrabiać – czas 10 sekund, prędkość 5.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 500g mąki , 1 łyżeczkę sody i 1 łyżeczkę spirytusu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wyrabiać – czas 30 sekund, prędkość 4 – dla MRK-18, czas – 40 sekund, prędkość 4 – dla PSC-11.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić ciasto na części. Ciasto, które będzie odłożone przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysuszyło się. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać większe kółka np. szklanką następnie np. kieliszkiem wykroić w środku mniejsze kółka. W oddzielnym garnku rozgrzać olej i  smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe oponki i małe kuleczki posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado