Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Oponki serowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
ok. 70 sztuk
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

4 żółtka

100 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

500 g  twarogu półtłustego w kostce

250 ml kwaśnej śmietany 18%

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka spirytusu

Dodatkowe:

mąka pszenna do podsypania

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym założyć nóż. Włożyć 4 żółtka, 100 g cukru oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego. Założyć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Ucierać – czas 5 minut, prędkość 4.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, łopatką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego. Dodać 500 g twarogu oraz 250ml śmietany. Założyć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką . Wyrabiać – czas 10 sekund, prędkość 5.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 500 g mąki , 1 łyżeczkę sody i 1 łyżeczkę spirytusu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wyrabiać – czas 30 sekund, prędkość 4 – dla MRK-18, czas – 40 sekund, prędkość 4 – dla PSC-11.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić ciasto na części. Ciasto, które będzie odłożone przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysuszyło się. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać większe kółka np. szklanką następnie np. kieliszkiem wykroić w środku mniejsze kółka. W oddzielnym garnku rozgrzać olej i  smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe oponki i małe kuleczki posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
4 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa wege
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką