Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Oponki serowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
ok. 70 sztuk
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

4 żółtka

100 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

500 g  twarogu półtłustego w kostce

250 ml kwaśnej śmietany 18%

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka spirytusu

Dodatkowe:

mąka pszenna do podsypania

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym założyć nóż. Włożyć 4 żółtka, 100 g cukru oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego. Założyć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Ucierać – czas 5 minut, prędkość 4.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, łopatką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego. Dodać 500 g twarogu oraz 250ml śmietany. Założyć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką . Wyrabiać – czas 10 sekund, prędkość 5.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 500 g mąki , 1 łyżeczkę sody i 1 łyżeczkę spirytusu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wyrabiać – czas 30 sekund, prędkość 4 – dla MRK-18, czas – 40 sekund, prędkość 4 – dla PSC-11.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić ciasto na części. Ciasto, które będzie odłożone przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysuszyło się. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać większe kółka np. szklanką następnie np. kieliszkiem wykroić w środku mniejsze kółka. W oddzielnym garnku rozgrzać olej i  smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe oponki i małe kuleczki posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
4.2 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
agakor

Super,polecam.

joanna.szustakiewicz

My też polecamy 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek