Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ogórki do słoika w zalewie gyros

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 500 g czerwonej papryki
  • 250 g żółtej papryki
  • 500 g cebuli
  • 25 g soli

Zalewa:

  • 250 g wody
  • 370 g ostu spirytusowego 10%
  • 370 g cukru
  • 80 g oleju rzepakowego
  • 30 g przyprawy gyros
Dodatkowe:

7-8 słoików po 600 ml każdy

Wskazówki:

Ostrzeżenia- Słoiki po pasteryzacji są gorące!!!

Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Z ogórków odciąć końcówki, obie papryki oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę obrać.
  2. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do cięcia w plasterki. Zamknąć pokrywę z popychaczem. 500 g papryki czerwonej, 250 g papryki żółtej i 500 g cebuli zetrzeć na tarczy. Czas 1 minuta, prędkość 6.
  3. Zdjąć pokrywę, warzywa przesypać do miski.
  4. 2 kg ogórków gruntowych pokroić w 2-3 cm kawałki, przesypać je do miski z warzywami. Wsypać 25 g soli i całość wymieszać
  5. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Wlać 250 g wody, 370 g octu spirytusowego 10%, 80 g oleju rzepakowego, wsypać 370 g cukru i 30 g przyprawy gyros.
  6. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zalewę podgrzać, by wszystkie składniki się połączyły. Temperatura 50°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  7. Zdjąć pokrywę. Zalewę wylać do miski z warzywami, zakryć miskę i odstawić ją w chłodne miejsce na 7-8 godzin, a nawet na całą noc.
  8. Do wyparzonych słoików (potrzeba ich około 7-8 po 600 ml każdy) przekładać warzywa z miski, następnie wlać zalewę z miski, tyle, aby zakrywała wszystkie warzywa. Słoiki mocno zakręcić pokrywkami.
  9. W garnku na dnie położyć ścierkę. Wkładać słoiki do garnka tak, aby się ze sobą nie stykały. Zalać garnek wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę w garnku zagotować, słoiki pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
  10. Słoiki wyjąć delikatnie z garnka, układać je na ścierce do góry dnem, Pozostawić je tak do całkowitego wystudzenia. Ogórki są gotowe do spożycia po około 4 dniach.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką