Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ogórki do słoika w zalewie gyros

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 500 g czerwonej papryki
  • 250 g żółtej papryki
  • 500 g cebuli
  • 25 g soli

Zalewa:

  • 250 g wody
  • 370 g ostu spirytusowego 10%
  • 370 g cukru
  • 80 g oleju rzepakowego
  • 30 g przyprawy gyros
Dodatkowe:

7-8 słoików po 600 ml każdy

Wskazówki:

Ostrzeżenia- Słoiki po pasteryzacji są gorące!!!

Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Z ogórków odciąć końcówki, obie papryki oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę obrać.
  2. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do cięcia w plasterki. Zamknąć pokrywę z popychaczem. 500 g papryki czerwonej, 250 g papryki żółtej i 500 g cebuli zetrzeć na tarczy. Czas 1 minuta, prędkość 6.
  3. Zdjąć pokrywę, warzywa przesypać do miski.
  4. 2 kg ogórków gruntowych pokroić w 2-3 cm kawałki, przesypać je do miski z warzywami. Wsypać 25 g soli i całość wymieszać
  5. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Wlać 250 g wody, 370 g octu spirytusowego 10%, 80 g oleju rzepakowego, wsypać 370 g cukru i 30 g przyprawy gyros.
  6. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zalewę podgrzać, by wszystkie składniki się połączyły. Temperatura 50°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  7. Zdjąć pokrywę. Zalewę wylać do miski z warzywami, zakryć miskę i odstawić ją w chłodne miejsce na 7-8 godzin, a nawet na całą noc.
  8. Do wyparzonych słoików (potrzeba ich około 7-8 po 600 ml każdy) przekładać warzywa z miski, następnie wlać zalewę z miski, tyle, aby zakrywała wszystkie warzywa. Słoiki mocno zakręcić pokrywkami.
  9. W garnku na dnie położyć ścierkę. Wkładać słoiki do garnka tak, aby się ze sobą nie stykały. Zalać garnek wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę w garnku zagotować, słoiki pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
  10. Słoiki wyjąć delikatnie z garnka, układać je na ścierce do góry dnem, Pozostawić je tak do całkowitego wystudzenia. Ogórki są gotowe do spożycia po około 4 dniach.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy