Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ogórki do słoika w zalewie gyros

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 500 g czerwonej papryki
  • 250 g żółtej papryki
  • 500 g cebuli
  • 25 g soli

Zalewa:

  • 250 g wody
  • 370 g ostu spirytusowego 10%
  • 370 g cukru
  • 80 g oleju rzepakowego
  • 30 g przyprawy gyros
Dodatkowe:

7-8 słoików po 600 ml każdy

Wskazówki:

Ostrzeżenia- Słoiki po pasteryzacji są gorące!!!

Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Z ogórków odciąć końcówki, obie papryki oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę obrać.
  2. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do cięcia w plasterki. Zamknąć pokrywę z popychaczem. 500 g papryki czerwonej, 250 g papryki żółtej i 500 g cebuli zetrzeć na tarczy. Czas 1 minuta, prędkość 6.
  3. Zdjąć pokrywę, warzywa przesypać do miski.
  4. 2 kg ogórków gruntowych pokroić w 2-3 cm kawałki, przesypać je do miski z warzywami. Wsypać 25 g soli i całość wymieszać
  5. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Wlać 250 g wody, 370 g octu spirytusowego 10%, 80 g oleju rzepakowego, wsypać 370 g cukru i 30 g przyprawy gyros.
  6. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zalewę podgrzać, by wszystkie składniki się połączyły. Temperatura 50°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  7. Zdjąć pokrywę. Zalewę wylać do miski z warzywami, zakryć miskę i odstawić ją w chłodne miejsce na 7-8 godzin, a nawet na całą noc.
  8. Do wyparzonych słoików (potrzeba ich około 7-8 po 600 ml każdy) przekładać warzywa z miski, następnie wlać zalewę z miski, tyle, aby zakrywała wszystkie warzywa. Słoiki mocno zakręcić pokrywkami.
  9. W garnku na dnie położyć ścierkę. Wkładać słoiki do garnka tak, aby się ze sobą nie stykały. Zalać garnek wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę w garnku zagotować, słoiki pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
  10. Słoiki wyjąć delikatnie z garnka, układać je na ścierce do góry dnem, Pozostawić je tak do całkowitego wystudzenia. Ogórki są gotowe do spożycia po około 4 dniach.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Gorący napój dyniowy z przyprawami
Karmelowe Latte z Cynamonem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek