Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
25 minut
Liczba porcji:
4-5 osób
Czas gotowania:
40 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Naleśniki (około 10 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 600 g mleka
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 500 g białego sera
  • 2 jajka
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g śmietany 18%
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Sos budyniowy:

  • 130 g mleka
  • 120 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ostrzeżenia- Naczynie do zapiekania po wyjęciu z piekarnika jest gorące!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 50 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 70°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  2. Zdjąć pokrywę, wsypać 250 g mąki pszennej, wbić 3 całe jajka, wlać 600 g mleka i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto na naleśniki. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę, ciasto wylać do miski. Na nagrzanej patelni smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
  4. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 500 g białego sera, wbić 2 jajka, wsypać 40 g cukru pudru, dodać 100 g śmietany 18% i kilka kropel ekstraktu waniliowego.
  5. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę serową. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  6. Zdjąć pokrywę, masę serową przełożyć do miseczki. Naczynie umyć.
  7. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wlać 130 g mleka, 120 g śmietany 18%, wsypać 20 g cukru, 5 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i wbić 1 jajko. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos. Czas 40 sekund, prędkość 4.
  8. Zdjąć pokrywę, sos przelać do miski.
  9. Naleśniki posmarować łyżką masy serowej, złożyć 2 brzegi, a następnie naleśniki zawinąć w rulonik.
  10. Zawinięte naleśniki układać jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Całość zalać sosem budyniowym.
  11. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec całość około 40 minut.
  12. Zapieczone naleśniki można podać posypane cukrem pudrem lub polane ulubioną konfiturą.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska