Ostrzeżenia- Naczynie do zapiekania po wyjęciu z piekarnika jest gorące!!!
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 50 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 70°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, wsypać 250 g mąki pszennej, wbić 3 całe jajka, wlać 600 g mleka i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto na naleśniki. Czas 1 minuta, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, ciasto wylać do miski. Na nagrzanej patelni smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 500 g białego sera, wbić 2 jajka, wsypać 40 g cukru pudru, dodać 100 g śmietany 18% i kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę serową. Czas 1 minuta, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, masę serową przełożyć do miseczki. Naczynie umyć.
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wlać 130 g mleka, 120 g śmietany 18%, wsypać 20 g cukru, 5 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i wbić 1 jajko. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos. Czas 40 sekund, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, sos przelać do miski.
Naleśniki posmarować łyżką masy serowej, złożyć 2 brzegi, a następnie naleśniki zawinąć w rulonik.
Zawinięte naleśniki układać jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Całość zalać sosem budyniowym.
Piekarnik nagrzać do 170°C, piec całość około 40 minut.
Zapieczone naleśniki można podać posypane cukrem pudrem lub polane ulubioną konfiturą.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.