Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Naleśniki pełnoziarniste z kurczakiem i brokułami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
10
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

Naleśniki

  • 300 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100g mąki pszennej (typ500)
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia

Nadzienie do naleśników

  • 350 g różyczek brokułów
  • 1 łyżka soli (do gotowania brokułów)
  • 300 g filetów z piersi kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 120 g cebuli
  • 100 g tartego sera (najlepiej mozarella)
  • 40 g śmietanki kremówki 30%
  • 20 g oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 pęczek posiekanego, drobnego szczypiorku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Wskazówki:

Smażenie naleśników może wymagać smarowania patelni olejem. Patelnię należy cienko smarować olejem przed nalaniem każdej porcji ciasta.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować ciasto naleśnikowe: w dzbanku nr 1 założyć nóż. Wlać 250 g mleka oraz 250 g wody, dodać 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 100 g mąki pszennej, 1 jajko, wlać 2 łyżki oleju, wsypać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć nóż. Odstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki – ciasto wylewać porcjami na rozgrzaną patelnię, smażyć naleśniki z obydwu stron. Uwaga – Patelnię należy cienko smarować olejem przed nalaniem każdej porcji ciasta. Nóż umyć.

Krok 3 – Przygotować nadzienie: 350 g niedużych różyczek brokułów ułożyć w koszyczku. Do naczynia miksującego nr 2 wlać 1,5 l wody, dodać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Zagotować – temperatura 100oC, czas 10 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę naczynia miksującego, włożyć koszyczek z brokułami. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 8 minut.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę naczynia, wyjąć koszyczek za pomocą miarki, odcedzić i przelać brokuły zimną wodą.

Krok 6 – 120 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. 150 g pieczarek umyć, osuszyć. 300 g piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok. 1,5-2 cm.

Krok 7 – Do dzbanka nr 2 włożyć nóż oraz przygotowana cebulę. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 5 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę. Za pomocą łopatki zabrać cebulę ze ścian naczynia. Do dzbanka z cebulą włożyć 150 g pieczarek, zamknąć pokrywę, posiekać pieczarki z cebulą – czas 4 sekundy, prędkość 6.

Krok 9 – Przez otwór w pokrywie wlać 20 g oleju, zaślepkę zostawić otwartą. Poddusić pieczarki – temperatura 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Do pieczarek dodać 300 g piersi kurczaka pokrojonej na nieduże kawałki. Dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, poddusić kurczaka – temperatura 95˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do kurczaka wlać 40 g śmietanki 30%, dodać przygotowane brokuły, posiekany szczypiorek oraz 100 g tartego sera mozarella. Zamknąć pokrywę, wymieszać farsz – czas 20 sekund, prędkość 3. Gorący farsz wykładać na naleśniki, zawijać je w rulony, podawać gorące.

Udostępnij:
4 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Artur Artus

Brak przepisu w urządzeniu

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie dodany do urządzenia. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy