Krok 1 – Przygotować ciasto naleśnikowe: w dzbanku nr 1 założyć nóż. Wlać 250 g mleka oraz 250 g wody, dodać 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 100 g mąki pszennej, 1 jajko, wlać 2 łyżki oleju, wsypać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 6.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć nóż. Odstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki – ciasto wylewać porcjami na rozgrzaną patelnię, smażyć naleśniki z obydwu stron. Uwaga – Patelnię należy cienko smarować olejem przed nalaniem każdej porcji ciasta. Nóż umyć.
Krok 3 – Przygotować nadzienie: 350 g niedużych różyczek brokułów ułożyć w koszyczku. Do naczynia miksującego nr 2 wlać 600 ml wody. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Wybrać automatyczny program gotowanie na parze – czas 10 minut.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę naczynia, wyjąć koszyczek za pomocą miarki, odcedzić i przelać brokuły zimną wodą.
Krok 5 – 120 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. 150 g pieczarek umyć, osuszyć. 300 g piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok. 1,5-2 cm.
Krok 6 – Do dzbanka nr 2 włożyć nóż oraz przygotowana cebulę. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 5 sekund, prędkość 6.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę. Za pomocą łopatki zabrać cebulę ze ścian naczynia. Do dzbanka z cebulą włożyć 150 g pieczarek, zamknąć pokrywę, posiekać pieczarki z cebulą – czas 4 sekundy, prędkość 6.
Krok 8 – Przez otwór w pokrywie wlać 20 g oleju, zaślepkę zostawić otwartą. Poddusić pieczarki – temperatura 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Do pieczarek dodać 300 g piersi kurczaka pokrojonej na nieduże kawałki. Dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, poddusić kurczaka – temperatura 95˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, do kurczaka wlać 40 g śmietanki 30%, dodać przygotowane brokuły, posiekany szczypiorek oraz 100 g tartego sera mozarella. Zamknąć pokrywę, wymieszać farsz – czas 20 sekund, prędkość 3. Gorący farsz wykładać na naleśniki, zawijać je w rulony, podawać gorące.
Brak przepisu w urządzeniu
Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie dodany do urządzenia. Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Dobrze by było, żeby przepis dołączył do menu w Sam Cook PSC-11. Jest możliwość wykonania tego dania na własnych ustawieniach i wychodzi bardzo dobre, jednak dodanie do menu w znaczny sposób by ułatwiło jego przygotowanie.
Zapisane 🙂 Przepis zostanie dodany do przepisów wbudowanych podczas najbliższej aktualizacji 🙂