Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Masa makowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 40 g włoskich orzechów łuskanych
  • 40 g migdałów
  • 100 g suszonych owoców bez pestek
  • 300 g maku
  • 300 g mleka
  • 50 g cukru
  • 60 g miodu
  • 100 g rodzynek
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 40 g włoskich orzechów łuskanych, 40 g migdałów, 100 g suszonych owoców bez pestek. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Rozdrobnić – czas 10sekund, prędkość 6.
  2. Otworzyć pokrywę, rozdrobnione orzechy i owoce przełożyć do miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego, wsypać 300 g maku. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Rozdrobnić – czas 3 minuty, prędkość 12.
  4. Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć mak na dno misy. Dodać 300 g mleka, 50 g cukru, 60 g miodu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotować  – czas 20 minut, temperatura 80°C, prędkość 1.
  5. Rozdrobnić – czas 1 minuta, prędkość 10. 
  6. Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć wszystko na dno misy Dodać rozdrobnione orzechy z owocami, 100 g rodzynek, 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz 1 łyżeczkę aromatu pomarańczowego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 10 sekund prędkość 5.
  7. Przełożyć do innego naczynia i odstawić do ostudzenia.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Bułka z humusem buraczanym i warzywami
Omlety biszkoptowe ze śmietaną
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Ciasto leśny mech
Babka Zebra
Babka Zebra
babka pomarańczowa
Wegańska drożdżowa babka pomarańczowa
Babka piaskowa
Babka drożdżowa
Babeczki bananowo-czekoladowe
Cannelloni ze szpinakiem
Placki śniadaniowe z serka ricotta