Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Masa makowa do deserów i ciast

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g suchego maku
  • 80 g (3 czubate łyżki) miodu naturalnego
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g obranych migdałów (bez skórki)
  • 50 g orzechów włoskich ( bez łupin)
  • 50 g rodzynek
  • 3 0g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego do ciast
  • sok z 0,5 cytryny (2 łyżki)
  • 400ml wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Wskazówki:

Masę makową podstawową ( bez białek) można używać do klusek z makiem, kutii wigilijnej, jako nadzienie do pierogów, jako nadzienie do rogalików i drożdżówek.

 

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć  50 g orzechów włoskich i 50 g obranych migdałów. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę,  posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
  2. Otworzyć pokrywę, przełożyć orzechy i migdały do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego z nożem wsypać 250 g suchego maku, wlać 400 ml wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, gotować  – temperatura 100˚C,  czas 20 minut, prędkość 1.  Po ugotowaniu mak powinien wchłonąć całą wodę.  Zamknąć zaślepkę, zmiksować mak – czas 30 sekund, prędkość 10.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka,  odstawić na 30 min do przestudzenia.
  5. Do maku dodać 3 czubate łyżki  miodu naturalnego (ok 80g), 50g cukru, posiekane orzechy i migdały, 50 g rodzynek, 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli aromatu migdałowego oraz pomarańczowego do ciast.
  6. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać – czas  20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki masę przełożyć do innego naczynia.
  8. Umyć i osuszyć dzbanek .

UWAGA!

  • Jeśli masa ma być użyta do  strucli makowej lub innego ciasta (np. makowca na kruchym spodzie, do masy należy dodać pianę ubitą z 3 białek.

Ubijanie białek:  Do czystego dzbanka założyć nóż motylek, wlać 3 schłodzone białka jaj. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubijać – czas 3 minuty, prędkość 4.

  1. Otworzyć pokrywę dzbanka. Wyjąć motylek, do białek włożyć masę makową , zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 25 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Sprawnie i smacznie.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Świetnie 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek