Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Masa makowa do deserów i ciast

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g suchego maku
  • 80 g (3 czubate łyżki) miodu naturalnego
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g obranych migdałów (bez skórki)
  • 50 g orzechów włoskich ( bez łupin)
  • 50 g rodzynek
  • 3 0g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego do ciast
  • sok z 0,5 cytryny (2 łyżki)
  • 400ml wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Wskazówki:

Masę makową podstawową ( bez białek) można używać do klusek z makiem, kutii wigilijnej, jako nadzienie do pierogów, jako nadzienie do rogalików i drożdżówek.

 

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć  50g orzechów włoskich i 50g obranych migdałów. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę,  posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
  2. Otworzyć pokrywę, przełożyć orzechy i migdały do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego z nożem wsypać 250g suchego maku, wlać 400ml wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, gotować  – temperatura 100˚C,  czas 20 minut, prędkość 1.  Po ugotowaniu mak powinien wchłonąć całą wodę.  Zamknąć zaślepkę, zmiksować mak – czas 30 sekund, prędkość 10.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka,  odstawić na 30 min do przestudzenia.
  5. Do maku dodać 3 czubate łyżki  miodu naturalnego (ok 80g), 50g cukru, posiekane orzechy i migdały, 50g rodzynek, 30g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli aromatu migdałowego oraz pomarańczowego do ciast.
  6. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać – czas  20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka,  za pomocą łopatki masę przełożyć do innego naczynia.
  8. Umyć i osuszyć dzbanek .

UWAGA!

  • Jeśli masa ma być użyta do  strucli makowej lub innego ciasta (np. makowca na kruchym spodzie, do masy należy dodać pianę ubitą z 3 białek.

Ubijanie białek:  Do czystego dzbanka założyć nóż motylek, wlać 3 schłodzone białka jaj. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubijać – czas 3 minuty, prędkość 4.

  1. Otworzyć pokrywę dzbanka. Wyjąć motylek, do białek włożyć masę makową , zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 25 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Sprawnie i smacznie.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Świetnie 🙂

Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado