Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć 50 g orzechów włoskich i 50 g obranych migdałów. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
- Otworzyć pokrywę, przełożyć orzechy i migdały do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego z nożem wsypać 250 g suchego maku, wlać 400 ml wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1. Po ugotowaniu mak powinien wchłonąć całą wodę. Zamknąć zaślepkę, zmiksować mak – czas 30 sekund, prędkość 10.
- Otworzyć pokrywę dzbanka, odstawić na 30 min do przestudzenia.
- Do maku dodać 3 czubate łyżki miodu naturalnego (ok 80g), 50g cukru, posiekane orzechy i migdały, 50 g rodzynek, 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli aromatu migdałowego oraz pomarańczowego do ciast.
- Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
- Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki masę przełożyć do innego naczynia.
- Umyć i osuszyć dzbanek .
UWAGA!
- Jeśli masa ma być użyta do strucli makowej lub innego ciasta (np. makowca na kruchym spodzie, do masy należy dodać pianę ubitą z 3 białek.
Ubijanie białek: Do czystego dzbanka założyć nóż motylek, wlać 3 schłodzone białka jaj. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubijać – czas 3 minuty, prędkość 4.
- Otworzyć pokrywę dzbanka. Wyjąć motylek, do białek włożyć masę makową , zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 25 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
Sprawnie i smacznie.
Dziękujemy za komentarz. Świetnie 🙂