Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4-5
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 1420 g wody
  • 800 g łososia
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 20 g czosnku
  • 50 g cebuli
  • 40 g masła
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 5 g soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować koszyczek, odważyć 200 g makaronu tagliatelle, wsypać pół łyżeczki soli, wlać 1300 g wody.
  1. Na naczyniu zamontować naczynie do gotowania na parze. Odważyć 800 g łososia, zakryć naczynie pokrywką. Ugotować makaron, a przy okazji łososia na parze. Opcja na parze, czas 13 minut.
  2. Łososia odłożyć na talerzyk, przy pomocy widelca rozdrobnić na mniejsze kawałki.
  3. Przy pomocy miarki wyjąć koszyczek z ugotowanym makaronem. Z naczynia wylać wodę.
  4. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 50 g cebuli i 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać warzywa. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  5. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Dodać 40 g masła, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć warzywa. Temperatura 100°C, czas 4 minuty, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, wlać 120 g wody, 250 g śmietany kremówki 30%, dodać kilka kropel soku z cytryny, wsypać pół łyżeczki soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  7. Zdjąć pokrywę, dodać rozdrobnionego wcześniej łososia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, jeszcze chwilę gotować sos. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  8. Zdjąć pokrywę, sos ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
  9. Ugotowany wcześniej makaron przesypać do garnka, całość zalać gotowym sosem, wszystko razem wymieszać.
  10. Tak przygotowany makaron przekładać na talerze.
Udostępnij:
4 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką