Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4-5
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 1420 g wody
  • 800 g łososia
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 20 g czosnku
  • 50 g cebuli
  • 40 g masła
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 5 g soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować koszyczek, odważyć 200 g makaronu tagliatelle, wsypać pół łyżeczki soli, wlać 1300 g wody.
  1. Na naczyniu zamontować naczynie do gotowania na parze. Odważyć 800 g łososia, zakryć naczynie pokrywką. Ugotować makaron, a przy okazji łososia na parze. Opcja na parze, czas 13 minut.
  2. Łososia odłożyć na talerzyk, przy pomocy widelca rozdrobnić na mniejsze kawałki.
  3. Przy pomocy miarki wyjąć koszyczek z ugotowanym makaronem. Z naczynia wylać wodę.
  4. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 50 g cebuli i 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać warzywa. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  5. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Dodać 40 g masła, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć warzywa. Temperatura 100°C, czas 4 minuty, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, wlać 120 g wody, 250 g śmietany kremówki 30%, dodać kilka kropel soku z cytryny, wsypać pół łyżeczki soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  7. Zdjąć pokrywę, dodać rozdrobnionego wcześniej łososia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, jeszcze chwilę gotować sos. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  8. Zdjąć pokrywę, sos ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
  9. Ugotowany wcześniej makaron przesypać do garnka, całość zalać gotowym sosem, wszystko razem wymieszać.
  10. Tak przygotowany makaron przekładać na talerze.
Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Gulasz z polędwicy wieprzowej z cukinią
Jogurtowe ciasto z owocami
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Bułka z humusem buraczanym i warzywami
Omlety biszkoptowe ze śmietaną
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Ciasto leśny mech
Babka Zebra
Babka Zebra
babka pomarańczowa
Wegańska drożdżowa babka pomarańczowa
Babka piaskowa
Babka drożdżowa