Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makaron tagliatelle z boczniakami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 225 g makaronu tagliatelle
  • 250 g boczniaków
  • 2 szt szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 150 ml białego wina
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Sól, pieprz
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: boczniaki umyć, większe rozdzielić. Szalotkę i czosnek obrać. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 2 – Do naczynia miksującego włożyć trzpień i tarczę do krojenia. Zamknąć pokrywą tarczy. Zetrzeć cebulę, czosnek i boczniaki – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć zawartość dzbanka do innego naczynia.

Krok 4 – W dzbanku umieścić mieszadło. Włożyć posiekane grzyby z cebulą i czosnkiem, dodać oliwę z oliwek. Zamknąć pokrywę tarczy, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 115˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do boczniaków dodać śmietanę, wino, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę. Sos przełożyć na gorący makaron. Potrawę posypać szczypiorkiem.

Udostępnij:
2.3 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy