Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować produkty: boczniaki umyć, większe rozdzielić. Szalotkę i czosnek obrać. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 2 – Do naczynia miksującego włożyć trzpień i tarczę do krojenia. Zamknąć pokrywą tarczy. Zetrzeć cebulę, czosnek i boczniaki – czas 20 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć zawartość dzbanka do innego naczynia.
Krok 4 – W dzbanku umieścić mieszadło. Włożyć posiekane grzyby z cebulą i czosnkiem, dodać oliwę z oliwek. Zamknąć pokrywę tarczy, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 115˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do boczniaków dodać śmietanę, wino, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę. Sos przełożyć na gorący makaron. Potrawę posypać szczypiorkiem.