Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makaron penne z pesto migdałowym z miętą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
3
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 360 g makaronu penne
  • 60 g sera grana padano w kawałku
  • 100 g obranych (blanszowanych)migdałów
  • 10-15 szt liści świeżej mięty
  • 50 g cebuli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 100 g śmietanki 30%
  • 50 g mleka
  • 0,5 łyżeczki soli do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Pesto migdałowe jest idealne do krótkich makaronów (farfalle, kolanka, penne). Pesto można przechowywać w hermetycznym opakowaniu w lodówce do 2 dni.
Zamiast śmietanki i mleka krowiego m0żna użyć śmietanki i mleka roślinnego.
Aby uzyskać ostrzejszy smak, można użyć nieobranych migdałów.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 60 g sera grana padano pokroić na kawałki ok. 1-2 cm, cebulę obrać, przekroić na mniejsze kawałki, 10-15 liści świeżej mięty umyć i osuszyć. Makaron penne ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 60 g sera grana padano pokrojonego na kawałki ok. 1-2 cm, 100 g blanszowanych migdałów oraz 10-15 liści mięty. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 30 sekund, prędkość 12.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, masę przełożyć do innego naczynia. Naczynie miksujące przetrzeć ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 50 g obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli wlać 100 g śmietanki 30% oraz 50 g mleka. Dodać 0,5 łyżeczki soli oraz zmiksowane migdały z miętą i serem. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać pesto – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pesto do innego naczynia.

Krok 8 – Podawać wymieszane z ugotowanym, gorącym makaronem, posypane natką pietruszki.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Musztarda francuska
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek