Krok 1 – Przygotować składniki: 60 g sera grana padano pokroić na kawałki ok. 1-2 cm, cebulę obrać, przekroić na mniejsze kawałki, 10-15 liści świeżej mięty umyć i osuszyć. Makaron penne ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 60 g sera grana padano pokrojonego na kawałki ok. 1-2 cm, 100 g blanszowanych migdałów oraz 10-15 liści mięty. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 30 sekund, prędkość 12.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, masę przełożyć do innego naczynia. Naczynie miksujące przetrzeć ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 50 g obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli wlać 100 g śmietanki 30% oraz 50 g mleka. Dodać 0,5 łyżeczki soli oraz zmiksowane migdały z miętą i serem. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać pesto – czas 1 minuta, prędkość 3.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pesto do innego naczynia.
Krok 8 – Podawać wymieszane z ugotowanym, gorącym makaronem, posypane natką pietruszki.