Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makaron w pikantnym sosie tuńczykowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g makaronu penne lub farfalle (rurki/kokardki)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 60 g sera grana padano w kawałku lub tarty
  • 150 g białego wina półwytrawnego
  • 120 g cebuli
  • ok. 10 g papryczki chilli
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli do gotowania makaronu
  • 1,5 łyżeczki soli do smaku
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanych, świeżych liści bazylii do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu.

Zamiast sera grana padano można użyć sera parmezan, mozarella lub tartego sera żółtego.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym nr 1 umieścić nóż, włożyć 60 g sera grana padano pokrojonego na kawałki ok 1-2cm. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 10. Jeśli używany jest ser tarty – pominąć ten krok.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć nóż, ser przełożyć do miseczki. Naczynie miksujące przetrzeć ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Krok 3 – W naczyniu miksującym nr 2 umieścić nóż, włożyć 120 g obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki cebuli, 2 ząbki obranego czosnku i kawałki papryczki chilli oczyszczone z nasion. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Wlać 20 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać tuńczyka osączonego z zalewy (2 puszki), wlać 150 g białego wina, najlepiej półwytrawnego. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, gotować sos – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do dzbanka dodać 400 g passaty pomidorowej, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować sos – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, spróbować sos, doprawić wg uznania solą, pieprzem, cukrem, chilli. Wymieszać łopatką. Dzbanek z sosem odstawić.

Krok 8 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć mieszadło, wlać 1,2 litra wody (1200 g), wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka wsypać 400 g makaronu (rurki, kokardki), zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Gotować makaron – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1. Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, odcedzić makaron przez koszyczek (lub sitko). Makaron wsypać do dzbanka nr 2 z sosem tuńczykowym, wymieszać łopatką.

Krok 11 – Makaron podawać posypany serem grana padano i posiekanymi listkami bazylii.

Udostępnij:
4 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek