Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Majonez tradycyjny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
8 - 10
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżka octu
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 1 pełna łyżeczka drobnego cukru do smaku
  • ¾ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 500 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
  • 30-50 ml gorącej wody
Wskazówki:
  • Majonez można doprawić wg własnego upodobania: po przygotowaniu spróbować majonez, dodać więcej przypraw, zamknąć pokrywę i mieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.
  • Sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do ok. 1 tygodnia.
  • Uwaga! Gęstość majonezu zależy od ilości dodanej gorącej wody – im więcej wody, tym rzadszy i bielszy majonez.
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym umieścić nóż i motylek. Włożyć dwa żółtka jaj, dodać 1 pełną łyżkę musztardy, 1 łyżeczkę drobnej soli, 1 łyżeczkę cukru, ¾ łyżeczki pieprzu. Wlać 1 łyżkę octu. Zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Mieszać sos, wlewając olej wąskim strumieniem przez otwór w pokrywie – czas 1 minuta 20 sekund, prędkość 4.
  2. Po upływie 1 minuty przez otwór w pokrywie wlać 3-4 łyżki gorącej wody (ok 30 – 50 ml).
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, przełożyć majonez do szczelnego naczynia.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Majonez wyszedł bardzo smaczny.

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy