Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Lody miętowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut + czas chłodzenia
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 1000 g śmietany 36%
  • 200 g landrynek mocno miętowych
  • 100 g cukru
  • 200 g czekolady
Dodatkowe:

Foremka do zamrażania, łopatka, miska

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Jeśli zamrożoną masę lodową trudno będzie pokroić, należy odstawić ją do lodówki na 10-15 min, a dopiero  pokroić.
  • Według upodobań można dać czekoladę mleczną, deserową lub gorzką. 
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 200 g landrynek i 200 g śmietany 36%. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Podgrzewać – 95°C, czas 15 minut, prędkość 2.
  2. Otworzyć pokrywę. Dodać 800 g śmietany 36% i 100g cukru. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Podgrzewać – 90°C, czas 10 minut, prędkość 3.
  3. Masę przełożyć do płaskiej foremki do zamrażania (np. aluminiowej, silikonowej) do maksymalnej wysokości 5 cm. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 6 godz.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć nóż i włożyć 200 g czekolady połamanej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Rozdrobnić – 40 sekund, prędkość 6.
  5. Rozdrobnioną czekoladę przełożyć do innego naczynia. Zamrożone lody pokroić na mniejsze kawałki.
  6. Do misy włożyć pokrojoną masę lodową. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Miksować –1 minuta, prędkość 5.
  7. Otworzyć pokrywę. Dodać rozdrobnioną czekoladę. Wymieszać łopatką, przełożyć do foremki i włożyć do zamrażarki na min. 6 godz.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy