Jeśli zamrożoną masę lodową trudno będzie pokroić, należy odstawić ją do lodówki na 10-15 min, a dopiero pokroić.
Według upodobań można dać czekoladę mleczną, deserową lub gorzką.
Przygotowanie:
Do naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 200 g landrynek i 200 g śmietany 36%. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Podgrzewać – 95°C, czas 15 minut, prędkość 2.
Otworzyć pokrywę. Dodać 800 g śmietany 36% i 100g cukru. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Podgrzewać – 90°C, czas 10 minut, prędkość 3.
Masę przełożyć do płaskiej foremki do zamrażania (np. aluminiowej, silikonowej) do maksymalnej wysokości 5 cm. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 6 godz.
Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć nóż i włożyć 200 g czekolady połamanej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Rozdrobnić – 40 sekund, prędkość 6.
Rozdrobnioną czekoladę przełożyć do innego naczynia. Zamrożone lody pokroić na mniejsze kawałki.
Do misy włożyć pokrojoną masę lodową. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Miksować –1 minuta, prędkość 5.
Otworzyć pokrywę. Dodać rozdrobnioną czekoladę. Wymieszać łopatką, przełożyć do foremki i włożyć do zamrażarki na min. 6 godz.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.