Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Likier miętowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + 3 dni
Liczba porcji:
1 litr
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

 

  • 500 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
  • 350 g mleka skondensowanego niesłodzonego (1 kartonik)
  • 200 ml spirytusu
  • 200 ml ginu (lub wódki)
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 duża cytryna
  • 1 limonka
  • 1 pęczek świeżej mięty (1 doniczka)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: liście mięty opłukać. Cytrynę i limonkę cienko obrać ze skórki (potrzebne są skórki bez białej części).

Krok 2 – Przygotować nalew miętowo – cytrynowy: liście mięty włożyć do naczynia miksującego z założonym nożem, dodać skórkę z cytryny i skórkę z limonki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6. Przez otwór w pokrywie wlać spirytus i gin, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać zawartość do szczelnego pojemnika, zamknąć i umieścić w ciemnym miejscu na 3 dni. Po tym czasie przecedzić alkohol, najlepiej przez filtr do kawy (lub bardzo gęste sitko).

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić  nóż i motylek do mieszania. Włożyć żółtka jaj i cukier. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać – czas 5 minut, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do żółtek dodać mleko skondensowane słodzone. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć zaślepkę. Przez otwór w pokrywie powoli wlewać spirytus miętowo – cytrynowy (wąskim strumieniem) – czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 7 – Po wymieszaniu przez otwór w pokrywie powoli wlewać mleko skondensowane niesłodzone – czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać likier do ciemnych butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy