Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Likier miętowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + 3 dni
Liczba porcji:
1 litr
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

 

  • 500 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
  • 350 g mleka skondensowanego niesłodzonego (1 kartonik)
  • 200 ml spirytusu
  • 200 ml ginu (lub wódki)
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 duża cytryna
  • 1 limonka
  • 1 pęczek świeżej mięty (1 doniczka)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: liście mięty opłukać. Cytrynę i limonkę cienko obrać ze skórki (potrzebne są skórki bez białej części).

Krok 2 – Liście mięty włożyć do naczynia miksującego z założonym nożem, dodać skórkę z cytryny i skórkę z limonki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6. Przez otwór w pokrywie wlać spirytus i gin, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać zawartość do szczelnego pojemnika, zamknąć i umieścić w ciemnym miejscu na 3 dni. Po tym czasie przecedzić alkohol, najlepiej przez filtr do kawy (lub bardzo gęste sitko).

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić  nóż i motylek do mieszania. Włożyć żółtka jaj i cukier. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać – czas 5 minut, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do żółtek dodać mleko skondensowane słodzone. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć zaślepkę. Przez otwór w pokrywie powoli wlewać spirytus miętowo – cytrynowy (wąskim strumieniem) – czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 7 – Po wymieszaniu przez otwór w pokrywie powoli wlewać mleko skondensowane niesłodzone – czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać likier do ciemnych butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek