Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować produkty: liście mięty opłukać. Cytrynę i limonkę cienko obrać ze skórki (potrzebne są skórki bez białej części).
Krok 2 – Liście mięty włożyć do naczynia miksującego z założonym nożem, dodać skórkę z cytryny i skórkę z limonki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6. Przez otwór w pokrywie wlać spirytus i gin, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać zawartość do szczelnego pojemnika, zamknąć i umieścić w ciemnym miejscu na 3 dni. Po tym czasie przecedzić alkohol, najlepiej przez filtr do kawy (lub bardzo gęste sitko).
Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż i motylek do mieszania. Włożyć żółtka jaj i cukier. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać – czas 5 minut, prędkość 3.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do żółtek dodać mleko skondensowane słodzone. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 3.
Krok 6 – Otworzyć zaślepkę. Przez otwór w pokrywie powoli wlewać spirytus miętowo – cytrynowy (wąskim strumieniem) – czas 3 minuty, prędkość 2.
Krok 7 – Po wymieszaniu przez otwór w pokrywie powoli wlewać mleko skondensowane niesłodzone – czas 3 minuty, prędkość 2.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać likier do ciemnych butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu.