Przepis nadesłany przez: Sylwia Pastecka
Dodaj do ulubionych
Favorite

Langosz

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut +1 h czas rośnięcia ciasta
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
ok. 4 minuty (1 placek)
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki plus trochę do posypania
  • 100 g mleka
  • 200 g wody
  • 20 g kostki drożdży
  •  2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g sera Goudy
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 200 g serka typu Almette
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2-3 krople soku z cytryny
  • 150 g szynki typu szwarcwaldzkiej
  • pęczek szczypiorku posiekanego
  • 1 cebula szalotka
  • olej do smażenia
Dodatkowe:

Miska, miseczka, ściereczka, nóż, stolnica, wałek kuchenny, ręcznik  papierowy

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Miskę nasmarować olejem i odstawić.
  2. Do dzbanka miksującego założyć nóż, wsypać 500 g mąki, 100 g mleka, 200g wody, 20 g drożdży, 1½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Ugniatanie – czas 3 minuty, prędkość 2-3.
  3. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Dzbanek umyć i osuszyć.
  4. Do naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 150 g ser gouda. Rozdrobnić – 10 sekund, prędkość 6. 
  5. Ser przełożyć do miseczki. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 5 sekund, prękość 6.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka, czosnek zgarnąć szpatułką na dno dzbanka, dodać 200 g kwaśnej śmietany, 200 g serka Almette, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 2-3 krople soku z cytryny. Zmiksować 20 sekund, prędkość 4, przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.
  7. Ciasto podzielić na 8 równych kawałków, rozłożyć na stolnicy obficie posypanej mąką rozwałkować na cienkie, okrągłe placki (Ø ok. 15 cm) i smażyć na patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładać na ręcznik papierowy.
  8. Do dzbanka miksującego założyć nóż, włożyć 150 g szynki i obraną cebulę przekrojoną na 4 części. Rozdrobnić – 20 sekund, prędkość 6. 
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka, szpatułką zgarnąć wszystkie składniki na dno naczynia, dodać łyżkę oleju. Podsmażyć – temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1. Przełożyć do miseczki.
  10. Langosze posmarować kremem czosnkowym, położyć  przesmażoną szynkę z cebulą i posypać startym serem. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek