Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kutia wigilijna

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
10
Czas gotowania:
20
Składniki:
  • 200 g kaszy pszennej pęczak
  • 200 g suchego maku
  • 80 g (3 czubate łyżki) miodu naturalnego
  • 50 g drobnego cukru
  • 80 g obranych migdałów (bez skórki)
  • 80 g orzechów włoskich ( bez łupin)
  • 80 g rodzynek
  • 40 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
  • Kilka kropli aromatu pomarańczowego do ciast
  • Sok z 0,5 cytryny (2 łyżki)
  • 350 ml wody

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Kaszę pęczak wsypać do koszyczka, starannie wypłukać pod strumieniem zimnej wody.
  2. Do dzbanka wlać 2 litry wody, wsypać 2 płaskie łyżki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – program gotowania.
  3. Otworzyć pokrywę, do gorącej wody włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować kaszę – temperatura 100˚C,  czas 20 minut, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, wyjąć koszyczek z kaszą. Kaszę ostudzić.
  5. Wylać wodę, osuszyć dzbanek.
  6. Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć  80 g orzechów włoskich i 80 g obranych migdałów. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę,  posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
  7. Otworzyć pokrywę, przełożyć orzechy i migdały do innego naczynia.
  8. Do naczynia miksującego z nożem wsypać 200g suchego maku, wlać 350ml wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, gotować  – temperatura 100˚C,  czas 20 minut, prędkość 1.  Po ugotowaniu mak powinien wchłonąć całą wodę.  Zamknąć zaślepkę, zmiksować mak – czas 30 sekund, prędkość 10.
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka,  odstawić do wystudzenia.
  10. Do maku dodać  ugotowaną kaszę, 3 czubate łyżki  miodu naturalnego (ok 80 g), 50 g cukru, posiekane orzechy i migdały, 80 g rodzynek, 40 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli aromatu migdałowego oraz pomarańczowego do ciast.
  11. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać mak i bakalie  – czas  20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
  12. Otworzyć pokrywę dzbanka,  za pomocą łopatki  przełożyć kutię do innego naczynia.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój czekoladowo-orzechowy