Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kutia wigilijna

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
10
Czas gotowania:
20
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 200 g kaszy pszennej pęczak
  • 200 g suchego maku
  • 80 g (3 czubate łyżki) miodu naturalnego
  • 50 g drobnego cukru
  • 80 g obranych migdałów (bez skórki)
  • 80 g orzechów włoskich ( bez łupin)
  • 80 g rodzynek
  • 40 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
  • Kilka kropli aromatu pomarańczowego do ciast
  • Sok z 0,5 cytryny (2 łyżki)
  • 350 ml wody

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Kaszę pęczak wsypać do koszyczka, starannie wypłukać pod strumieniem zimnej wody.
  2. Do dzbanka wlać 2 litry wody, wsypać 2 płaskie łyżki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – program gotowania.
  3. Otworzyć pokrywę, do gorącej wody włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować kaszę – temperatura 100˚C,  czas 20 minut, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, wyjąć koszyczek z kaszą. Kaszę ostudzić.
  5. Wylać wodę, osuszyć dzbanek.
  6. Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć  80 g orzechów włoskich i 80 g obranych migdałów. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę,  posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.
  7. Otworzyć pokrywę, przełożyć orzechy i migdały do innego naczynia.
  8. Do naczynia miksującego z nożem wsypać 200 g suchego maku, wlać 350ml wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, gotować  – temperatura 100˚C,  czas 20 minut, prędkość 1.  Po ugotowaniu mak powinien wchłonąć całą wodę.  Zamknąć zaślepkę, zmiksować mak – czas 30 sekund, prędkość 10.
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka,  odstawić do wystudzenia.
  10. Do maku dodać  ugotowaną kaszę, 3 czubate łyżki  miodu naturalnego (ok 80 g), 50 g cukru, posiekane orzechy i migdały, 80 g rodzynek, 40 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli aromatu migdałowego oraz pomarańczowego do ciast.
  11. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać mak i bakalie  – czas  20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
  12. Otworzyć pokrywę dzbanka,  za pomocą łopatki  przełożyć kutię do innego naczynia.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką