Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kurczak po chińsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
15 minut
Składniki:

Ciasto do obtoczenia mięsa

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wody wymieszanej z 3/4 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Marynata:

  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki (może być mrożona lub suszona)
  • 1/2 łyżeczkę tymianku
  • szczypta papryki
  • sok z cytryny
  • 1 pierś kurczaka
  • olej
  • ziarna sezamu

Sos słodko-kwaśny

  • 1,5 łyżki sosu sojowego (lub 1 łyżka maggi z 1 łyżką wody)
  • 1,5 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżkę octu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek wody,
  • szczypta bazylii

Surówka

  • kapusta pekińska
  • 3 pomidory
  • 1 cebulę
  • 1 jabłko
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki majonezu
  • odrobina papryki w proszku

Przygotowanie:
  1. Przygotuj marynatę: Do miski wsyp 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę posiekanej zielonej pietruszki, 1/2 łyżeczkę tymianku, dodaj szczyptę papryki, sok z cytryny, wymieszaj.
  2. Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój na plastry lub w paski. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na 1h.
  3. Przygotuj ciasto do obtoczenia mięsa: Do czystej miski wsyp 1 szklankę mąki, 1/2 łyżeczkę soli, dodaj 1 jajko oraz 1/2 szklanki wody wymieszanej z 3/4 łyżeczki sody. Całość wymieszaj trzepaczką lub mikserem (ok.1 minutę), aby powstało jednolite ciasto.
  4. Na patelni rozgrzać olej.
  5. Plastry piersi z kurczaka obtocz w cieście i smaż (ok. 4-5 minut) na złoty kolor.
  6. Ugotuj ryż z dodatkiem wegety.
  7. Przygotuj sos słodko-kwaśny: Do garnka wlej 1,5 łyżki sosu sojowego (lub 1 łyżka maggi z 1 łyżką wody), dodaj 1,5 łyżki cukru kryształu, 1 łyżkę octu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek wody, szczyptę bazylii. Wszystkie składniki wymieszaj i zagotuj na wolnym ogniu. Gotowy sos przelej mięso lub podaj oddzielnie w sosjerce.
  8. Przygotuj surówkę: Kapustę pekińską poszatkuj, pokrój 3 pomidory 1 cebulę, 1 jabłko. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1-2 łyżki majonezu i paprykę w proszku, wymieszaj.
  9. Na talerze nałóż porcje ryżu, surówkę oraz mięso z sosem posypane sezamem.
Udostępnij:
3.8 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek