Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kurczak miętowo – cytrynowy z ricottą

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

4 szt małych piersi z kurczaka ( po ok 120g)

200 g serka ricotta

40 g tartego parmezanu lub sera grana padano

1 jajko

10 g liści świeżej mięty, dość drobno posiekanych

Skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżeczka soli drobnej

0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu do gotowania na parze ułożyć paski papieru do pieczenia tak, aby para mogła swobodnie krążyć.

4 filety z kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć na desce do krojenia. Za pomocą ostrego noża naciąć w nich dość głębokie kieszonki, przyprawić solą i pieprzem. Każdą porcję ułożyć nacięciem do góry na tacce do gotowania na parze.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 200 g serka ricotta, dodać 40 g tartego sera parmezan lub grana padano, skórkę otartą z 1 cytryny, ok 10 g posiekanych liści mięty, wbić 1 jajko, dodać 1 łyżeczkę drobnej soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka zamkniętą zaślepką, wymieszać farsz – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Farsz nakładać w przygotowane porcje kurczaka wypełniając nacięcia, lekko rozchylając kieszonki. Porcje kurczaka należy ułożyć farszem do góry.

Krok 4 – Do naczynia miksującego wlać 600 ml wody, naczynie z kurczakiem ustawić na dzbanku, przykryć. Gotować na parze – program gotowanie na parze – czas 20 minut.

Krok 5 – Zdjąć pojemnik, wyporcjować kurczaka. Podawać np. z rissoto pomidorowym.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy