Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kurczak miętowo – cytrynowy z ricottą

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

4 szt małych piersi z kurczaka ( po ok 120g)

200 g serka ricotta

40 g tartego parmezanu lub sera grana padano

1 jajko

10 g liści świeżej mięty, dość drobno posiekanych

Skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżeczka soli drobnej

0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu do gotowania na parze ułożyć paski papieru do pieczenia tak, aby para mogła swobodnie krążyć.

4 filety z kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć na desce do krojenia. Za pomocą ostrego noża naciąć w nich dość głębokie kieszonki, przyprawić solą i pieprzem. Każdą porcję ułożyć nacięciem do góry na tacce do gotowania na parze.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 200 g serka ricotta, dodać 40 g tartego sera parmezan lub grana padano, skórkę otartą z 1 cytryny, ok 10 g posiekanych liści mięty, wbić 1 jajko, dodać 1 łyżeczkę drobnej soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka zamkniętą zaślepką, wymieszać farsz – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Farsz nakładać w przygotowane porcje kurczaka wypełniając nacięcia, lekko rozchylając kieszonki. Porcje kurczaka należy ułożyć farszem do góry.

Krok 4 – Do naczynia miksującego wlać 600 ml wody, naczynie z kurczakiem ustawić na dzbanku, przykryć. Gotować na parze – program gotowanie na parze – czas 20 minut.

Krok 5 – Zdjąć pojemnik, wyporcjować kurczaka. Podawać np. z rissoto pomidorowym.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką